Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyulaffy Napok Csobáncért

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. július 28. 10:01

Július közepén rendezte meg a Gyulaffy Napok Csobáncért című hagyományőrző programot a Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium – Csobánc Váráért Közhasznú Alapítvány. A rendezvényt dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke nyitotta meg.

Idén már nyolcadik alkalommal rendezték meg a Gyulaffy Napok Csobáncért programsorozatot, amelynek bevételeit az alapítvány a csobánci vár romjainak állagmegóvására fordítja. A háromnapos rendezvény során középkori forgatag keretében kelt életre az 1500-as évek török kori Magyarországának élete, hangulata. A megjelentek ízelítőt kaphattak a kihalófélben lévő mesterségekből, a néphagyományok, népszokások felidézésén keresztül megismerhették a kor hagyományait, a haszonállat-vásár pergő hangulatát. Emellett természetesen kóstolót kaphattak a páratlan ízvilágú török és magyar konyha ínyencségeiből is, a gyermekek szórakozását pedig egész napos játszóház, várfoglaló, mesemondó, bábszínház és számtalan színes program biztosította. A kor harci szellemét a díszes lovasbandériumok felvonulása és bemutatója mellett lovagi torna idézte fel, az autentikus népzenei és népművészeti műsorokon pedig megelevenedett a magyarság gazdag kultúrája. A Csobánc várához fellátogatók hiteles ismertetést kaptak a vár és környékének történetéről, hősies védőik legendájáról, a várhoz vezető úton pedig megkóstolhatták a történelmi borvidék legfinomabb nedűit is. A rendezvényt Szarka Gábor, a honvédelmi tárca kabinetfőnöke nyitotta meg.

A Csobánc Váráért Alapítvány 2003 tavaszán jött létre, ennek keretein belül működik a Gyulaffy László csobánci várkapitány nevét viselő Hagyományőrző Bandérium. Az alapítvány legfőbb célkitűzései a dicső múltú Csobánc vár romjainak megmentése, állagmegóvása, rekonstrukciója és teljes körű feltárása. 2004 óta évente rendezik meg Gyulakesziben a Gyulaffy Napok Csobáncért rendezvénysorozatot, amely mára már a végvári hagyományőrzők legnagyobb hazai seregszemléjévé nőtte ki magát. A több éves kitartó munka eredményeként 2007 szeptemberében elkezdődhettek a vár rekonstrukciós munkálatai és régészeti feltárása. A Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium tagjait talpas és lovas vitézek alkotják: célja a 16. századi katonai hagyományok ápolása.

A rendezvény során befolyt bevételeket a szervezők a csobánci vár romjainak állagmegóvására fordítják.