Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősi halott a hétfő hajnali afganisztáni támadás áldozata

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. augusztus 23. 20:34

Pappné Ábrahám Judit törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptette elő és a Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánította Hende Csaba. Hétfő délutáni sajtótájékoztatóján a honvédelmi miniszter megerősítette, hogy a magyar kormány afganisztáni szerepvállalása változatlan.

Benkő Tibor altábornagy tájékoztatott: a magyar konvojt 11 gépjármű alkotta, melynek élén 4 db felderítő páncélozott HMWEE haladt, melyeknek az volt a feladatuk, hogy az utat felderítve biztosítsák a konvojnak a haladását. A konvojban a negyedik gépjárműnél történt a robbantás egy út menti ún. „improvizált" robbanószerkezettel hajtották végre, és a robbantást követően azonnal három irányból három különböző helyszínről hajtottak végre kézi fegyverekkel támadást a magyar katonák és a konvoj ellen.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a konvoj a támadást követően visszatért a kiindulási helyére. A sérültek ellátását nehezítette a homokvihar, ezért a Pol-e Khumri táborba települt amerikai előretolt sebészeti központba szállították a sérülteket. Az életveszélyesen megsérült katona kómában van. Állapotát sikerült stabilizálni. Továbbszállítása a Mazar-e Sharif-i magasabb szintű ellátást biztosító, német vezetés alatt álló kórházba csak a homokvihar befejeződésével lehetséges. A két további sérült nyolc napon túl gyógyuló repeszsérülést szenvedett.

1595906412
 

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Hende Csaba elmondta:
„Ez egy műveleti terület, ahol folyamatosan romlik a biztonsági helyzet. Ennek ellenére a katonáink a Pol-e Khumri Pannonia táborban biztonságos körülmények között tartózkodnak. Számos intézkedést hoztam már eddig is, amely a táborunk megerősítését, felderítési képességeink javítását, páncélozott járművek, lakókonténerek beszerzését érinti. Természetesen egy mozgásban lévő konvoj teljes útvonalának a 100 százalékos biztosítása lehetetlen feladat. Sajnos ez a tragédia ebben az értelemben kivédhetetlen volt. A meghalt katonát, Pappné Ábrahám Juditot aki a MH 25 Klapka György Lövészdandár állományában szolgált szerződéses katonaként, hősi halottá nyilvánítottam, posztumusz hadnaggyá léptettem elő".

1595906412
Benkő Tibor altábornagy kiemelte: „A felderítési adatok nem támasztották azt alá, hogy az út szélén bármiféle robbanószerkezetet elhelyeztek volna. Arról sincs információ, hogy ott bárkinek tudomása lett volna csapatok, vagy ellenállók összevonásáról. Azt mindenféleképp mérlegelni kell, hogy az a terület amelyen a menetet végrehajtják és ahol a konvoj is haladt veszélyes zóna, éppen ezért még a páncélozott eszközökben is viselni kell a repeszálló mellényt, viselni kell a sisakot. Ennek ellenére következett be ez a támadás és ez a tragédia."

Hende Csaba a magyar szerepvállalással kapcsolatban leszögezte: „A kormány Afganisztán-politikája változatlan. A NATO vezetésével megegyezik a magyar kormány és a honvédelmi vezetés fölfogása. A missziónak, a küldetésnek az a célja, hogy a törvényes afgán kormány mielőbb képes legyen arra, hogy a biztonságot és a békét a maga erejéből garantálhassa Afganisztánban. Folyamatosan vizsgáljuk a magyar szerepvállalás módját, mértékét. Az elmúlt időszakban egyértelműen a kiképzési tevékenységeket részesítettük előnyben. Tehát a biztonsági helyzet romlásával a PRT működési feltételei a mai támadástól függetlenül is igen nagymértékben elnehezültek, éppen ezért a közelmúltban a külügyminiszter úrral folytatott tárgyalást követően döntött úgy a kormány, hogy 6 hónappal meghosszabbítja a PRT, mind az OMLT mandátumát".

További részletek a támadásról:
Életét vesztette egy magyar katona Afganisztánban

1595906412