Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”: Székesfehérvár

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. szeptember 23. 16:03

A haderő 2012-től életbe lépő új humánstratégiájáról hallgatott meg részletes tájékoztató előadást dr. Szarka Gábortól, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnökétől az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, illetve az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj állománya szeptember 23-án, pénteken Székesfehérváron.

1595925024
A kabinetfőnök előadásában elmondta: mindenkinek a saját kezében lehet a sorsa; mindenki maga dönti el, hogy a rendszerben a rendfokozatok ranglétráján felfelé indul el, avagy oldalirányban, a szakértővé válás tengelyén mozog.

A hangsúly a mozgás szón van, hiszen aki az előírt maximális várakozási idő letelte után sem képes elmozdulni valamerre, az bizony nem maradhat tovább a rendszerben. Legalábbis ami a honvédséget illeti, mert az új stratégia a rendszerből való kiválás után a közszféra más részein segíti majd a beilleszkedést. A fentebb vázolt, kötelező mozgás a rendfokozatokon túl az eddiginél jóval nagyobb fizikai mobilitást is megkövetel majd a katonáktól és családjaiktól: gyakrabban fognak helyőrségből-helyőrségbe költözni azok, akik ezt az utat választják.

Természetesen a tárca, az adott városok önkormányzataival kialakítandó szoros együttműködésnek köszönhetően segíteni fogja a családok beilleszkedését, illetve megjelenik a rendszerben az úgynevezett lakáspénz intézménye is.

Szarka Gábor szerint ugyanis ez a legésszerűbb megoldás a lakhatási kérdés megoldására, mivel a lakásbérlés terén manapság már számtalan pénzügyi konstrukció létezik és majd a katonák egyénileg megtalálják a lakáspénz számukra legmegfelelőbb felhasználásának módját. Akik beosztásukból és/vagy habitusukból kifolyólag nem kívánnak magasabb rendfokozatot elérni, azok számára a szakértővé válás lehet az út: az adott szakmájukban kell folyamatosan fejlődniük.

A kabinetfőnök előadásában részletesen kitért arra is, hogy az új rendszerben nagyon pontosan be fogják határolni az egyes beosztások ellátásához valóban szükséges rendfokozatokat. Törekedni fognak továbbá arra, hogy kimunkálják a katonai és a civil beosztások közötti egészséges harmóniát. Felülvizsgálják a jelenleg fennálló pótlékrendszert is. Szarka Gábor hangsúlyozta: a jövőben csak azok a pótlékok maradnak a rendszerben, amelyeknek valóban van létjogosultságuk.

1595925024

 Fotó: A szerző felvételei