Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merényletek Dagesztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 23. 15:16

Két autóba rejtett pokolgép robbant fel a helyi belügyminisztérium közelében Mahacskalában, Dagesztán fővárosában szeptember 22-én, csütörtökre virradó éjszaka. Egy ember reggelre meghalt. Az első közlések szerint összesen 60 személy sebesült meg, közülük több mint 40 rendőr. Kórházba közel 40 embert kellett szállítani, köztük 15 civilt. Csütörtök reggel három fő volt igen súlyos, további 29 közepesen súlyos állapotban. A két kocsiban felhasznált robbanóanyag hatásfoka több mint 40 kilogramm trotil robbanóerejének felelt meg – közölték az illetékesek.

Csütörtökön reggel a bujnakszki járási belügyi igazgatóság vezetője ellen követtek el merényletet. A támadók elzárták az utat, amelyen az illető gépkocsija haladt, és azonnal tüzet nyitottak automata fegyverekből és kézi golyószóróból.

Az első hírek szerint a magas rangú rendőrtiszt két testőre sebesült meg, s egyikük később meghalt.

Az Észak-Kaukázus Oroszország legnyugtalanabb része, itt folyamatosak a kisebb-nagyobb összetűzések, terrorakciók, és ide nyúlnak az Oroszországban elkövetett terrorcselekmények többségének gyökerei is. Eleinte ezek a köztársaságok el akartak szakadni Oroszországtól. Az elmúlt években azonban a szakadár csoportok helyére az iszlám szélsőségesek léptek, s a nagyon rossz gazdasági helyzet, a hatalmas munkanélküliség mellett állandó az utánpótlásuk. Oroszország hatalmas összegekkel támogatja a térség köztársaságait, de ennek kizárólag Csecsenföldön van némi látszata, ahol az orosz-csecsen háborúk után lassan minden újjáépül, és ahol viszonylagos nyugalom van, mert Kadirov elnök gyakorlatilag kiszorította a fegyvereseket.

Az orosz belügyminisztérium augusztusi jelentése szerint nő a terrorista és szélsőséges jellegű bűncselekmények száma az országban: az év első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest 26,5 százalékkal több, szám szerint 411 terrorcselekmény történt.

Az oroszországi terrorizmus szinte teljes egészében az Észak-Kaukázusból indul ki, amelynek egyik legnyugtalanabb köztársasága jelenleg éppen Dagesztán.