Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jó szezon az ország egyik legmodernebb síarénájában

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. február 14. 17:06

Az idei síszezonban igazán nem panaszkodhattak a sportág szerelmesei Eplényben, Magyarország egyik legnagyobb síarénájában már túl vannak az ötvenedik havas napon, amikor mind az öt sípálya használható volt, és még vannak remények akár a hetvenedik napra is. A sípálya a Honvédelmi Minisztérium Veszprémi Erdőgazdasága Zrt. területén működik.

A sípálya építésének gondolata az 1970-es években vetődött fel. A terület a hóviszonyokat illetően nagyon jó feltételekkel rendelkezik. A Bakony hűvös levegője ezen a 330-510 méter közötti magasságon sokáig biztosítja azt, hogy a környezet felmelegedése ellenére az olvadás itt csak később kezdődjön el.

1595896855
A síarénát jelen évtized közepétől kezdték meg korszerű sportcentrummá fejleszteni. 2006-ban több mint 300 millió forintot költötték fejlesztésre: elsősorban a felvonó lifteket korszerűsítették, de új pályát is építettek, valamint telepítésre került egy hóágyú-rendszer is. Ez utóbbi fejlesztése hozta azt, hogy csapadékhiányos teleken is biztosítani tudják a pályákon a síelési és snowboardozási lehetőséget. A korszerűsítést követően minden sípályán több hóágyút helyeztek el, az aréna területén összesen harmincöt berendezés segíti az üzemeltetők munkáját. A liftek korszerűsítése azt jelentette, hogy a régi tányéros rendszerek helyett csákányos felvonókat telepítettek, és az idei síszezontól egy négyüléses sífelvonót is üzembe helyeztek. Ennek kapacitása jelentősen segíti a síelők feljutását az 509 méter magasan lévő starthelyhez. A felvonót az üzemeltetők Szent Sólyom névre keresztelték: az ülőlift a 768 méter hosszan, 175 méteres szintkülönbségre viszi fel a sportolni vágyó vendégeket. A jelenleg üzemelő hat sílift óránként közel hétezer síelőt képes valamelyik pályára feljuttatni.

1595896855
A téli hétvégéken nagy a forgalom a síarénában. Nem ritka, hogy már délelőtt tíz órára megtelik a belső parkoló. Ilyenkor a 82-es út melletti külső parkolókba állítják le az autókat, és kisbuszokkal szállítják be a síelni szándékozókat a területre. Ebben az idényben nem csak a hétvégék zsúfoltak, a hétköznapokon is eléri az ezret az ide látogató vendégek száma. Az idei szezonban már lényegesen meghaladták az eddigi látogatási rekordot, és nagyon bíznak az üzemeltetők abban, hogy a szezon ebben az évben március elejéig kitolódhat. Az arénában a kezdők és a haladók is megtalálhatják a kedvükre való szórakozást. Itt található ugyanis Magyarország legmeredekebb sípályája, amely egyes szakaszokon eléri a harminc fokos lejtést is. De található olyan pálya is, ahol a gyerekek és a kezdők szakképzett oktatók segítségével tanulhatják meg a síelés alapszabályait. Az öt sípálya közül kettő kivilágítható, ezért az aréna egészen este kilencig nyitva tart.

A pályán napjainkban már több országos versenyt is rendeznek. Ezt az tette lehetővé, hogy az üzemeltetők korszerű időmérő berendezéseket állítottak itt üzembe. Az elmúlt héten rendezték meg az országos Snowboard Diákbajnokságot, valamint a soros Magyar Kupa Futamot. Jelenlegi információink szerint a Magyar Honvédség február 26-án szeretné Eplényben megrendezni amatőr síbajnokságát.

1595896856
1595896856
1595896856