Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felszállt az első CH-53GA helikopter

Szöveg: JETfly |  2010. február 14. 6:52

A CH-53GA közepes katonai szállítóhelikopter sikeresen teljesítette szűzrepülését a bajorországi Donauworth városában. Az első felszállást körülbelül 150 kíváncsi vendég nézhette végig. A tervek szerint a gyártás is itt zajlik majd 2011 és 2013 között, és 2011 vége előtt kezdheti meg a Német Hadsereg a rendszerbe állítást.

Az Eurocopter berepülőpilótája, Rene Nater és Antoine Van Gent fedélzeti mérnök vezették a gépet a repülés során, ami a program nagyon fontos mérföldkövének számít, és mindezt három évvel a szerződés megkötése után sikerült is teljesíteni.

Az új fejlesztéseknek köszönhetően a helikopter élettartamát 2030-ig sikerült meghosszabbítani. Az első helikopterek leszállítását 2011-re tervezik. Ezek után a Bundeswehr képes lesz a helikopterekkel külföldi missziókba települni.

„Az elmúlt 30 évben az Eurocopter németországi részlege rengeteg fontos javítást és fejlesztést hajtott végre a CH-53G szállítóhelikoptereken. Nagyon boldog vagyok, hogy láthatom ma repülni a CH-53GA-t, ez egy újabb példája a Német Fegyveres Erőkkel történő sikeres együttműködésnek, ráadásul az erőforrásokat sikerült a tervezett keretek között tartani" – mondta a program egyik fő illetékese.

 

A tervek szerint a gyártás Donauworth-ban zajlik majd 2011 és 2013 között, és 2011 vége előtt kezdheti meg a Német Hadsereg a rendszerbe állítást.

A CH-53G már több mint 35 éve teljesít szolgálatot, és az elkövetkezendő években továbbra is a Német Fegyveres Erők gerincét fogja alkotni a külföldi missziókban, a legkeményebb körülmények között. Rendszerbe állítása óta fontos szerepet játszott a Német Hadsereg erőinek és eszközeinek szállításában és NATO kötelességeinek teljesítésében. A helikopter számos konfliktusban bizonyított már, többek között Koszovóban és Afganisztánban. Mindezek mellett számtalanszor nyújtott elsősegélyt levegőből különböző természeti katasztrófák esetén, például erdőtüzeknél és árvizeknél.

Az Eurocopter donauworth-i részlege 40 CH-53G közepes szállítóhelikopter átalakítására kötött szerződést. A munkák során a keményen terhelt alkatrészek javítását is elvégzik, ennek következtében 6000 óráról 10000 órára nő a helikopterek üzemideje. Elvégzik a teljes elektronikus rendszer cseréjét, ami már 35 éves. A munkálatokban az egész gyár részt vesz, ahol 1991-ben még csak 69 ember dolgozott, ma már 530, de a jövőben várhatóan még többen lesznek.