Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jövőre megkezdődhet az Althea átalakítása

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 8. 8:31

Az EU-országok nagy része szerint a jövő év második felében, a bosznia-hercegovinai helyhatósági választások után lehet átalakítani az unió ottani katonai műveletét végrehajtó jellegű misszióból kiképző, felügyelő jellegű, csökkentett létszámú misszióvá – nyilatkozta Tömböl László mk. vezérezredes, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkarának főnöke.

Tömböl László azután nyilatkozott, hogy befejeződött Brüsszelben az Európai Unió Katonai Bizottságának (EUMC) kétnapos ülése. Elmondta, hogy a tanácskozáson a döntő többség úgy vélekedett: az Althea nevű EU-műveletet, amelynek keretében jelenleg 2500-3000 katona tartózkodik a nyugat-balkáni országban, olyan mintegy 200 fős misszióvá lehet átalakítani, amely már csak a helyi erők kiképzését végzi, illetve felügyeli.
A helyhatósági választásokat még meg akarják várni, de a jövő év derekán már megkezdhető az átalakítás előkészítése.
A vezérkar főnöke elmondta, hogy Magyarország jelenleg 160 fővel van jelen az Althea műveletben. Az átalakított misszióba 18-20 katonát készül küldeni, tehát a magyar részvételi arány az új műveletben nem csökken, hanem valamelyest még növekszik is.

1595893225
 

Az EU Katonai Bizottsága az uniós tagállami kormányokat képviselő Tanács legfőbb katonai testülete. A tagállamok vezérkari főnökeiből tevődik össze. Az a feladata, hogy katonai ügyekben javaslatokat tegyen a Tanács másik testületének, a külpolitikai és biztonsági kérdésekkel foglalkozó, civil külügyi tisztségviselőkből álló Politikai és Biztonsági Bizottságnak (PSC).
A mostani tanácskozáson – közölte Tömböl vezérezredes – szó volt az Ádeni-öbölben, Szomália közelében folyó, Atalante elnevezésű uniós tengeri műveletről is, amely a kalózok elrettentését célozza. A műveletet sikeresnek ítélték, de megállapították, hogy jobban össze kell hangolni ezt a tevékenységet a NATO-val, valamint azokkal a további országokkal, amelyek hajói ugyanilyen feladatot látnak el a térségben. Ilyen ország például Ausztrália, Kína, Oroszország.
Hakan Syrén svéd tábornok személyében új vezetője van az EU Katonai Bizottságának: a tisztséget 2006 óta eddig betöltő Henri Bentégeat francia tábornok az ülés zárónapján adta át hivatalát utódjának.

Az 57 éves Syrén 1973-ban végzett a svéd haditengerészeti akadémián. Vezérkari főnökké 2004-ben nevezték ki, miután négy éven át a svéd katonai titkosszolgálatok vezetőjeként tevékenykedett.

1595893225