Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Saját repülőgép-hordozón dolgoznak a kínaiak

Szöveg: Háború Művészete |  2009. november 8. 8:27

Tajvan a napokban adta hírül, hogy értesülések szerint Kína megkezdte első repülőgép-hordozójának építését, melynek hosszútávon komoly hatása lehet a térség katonai egyensúlyára. A kínai haditengerészetnek ugyanakkor nem lesz egyszerű dolga, ha már 2012-ben hadrendbe szeretné állítani a hajót.

Tajvani katonai szakértők szerint Kínának még legalább 10 évébe fog kerülni, mire a hordozó, a hajófedélzeti repülőezred, valamint a harccsoportot alkotó hadihajók körüli munkafolyamatok befejeződnek és bevethetővé válnak. Ezt követően azonban valószínűsíthető, hogy az Egyesült Államokat, Japánt és Tajvant is új helyzet elé fogja állítani a kínai repülőgép-hordozó megjelenése. Tajvannak fogja talán ez a legnagyobb fejtörést okozni, mivel ezáltal az országra Kína által gyakorolt katonai fenyegetettség duplájára nőhet.

Az új harccsoport révén a tajvaniak már több irányból is veszélyeztetve lesznek, melyre a védelmi minisztérium már régóta keresi a hatékony megoldást.

Annak ellenére, hogy a két ország feszült viszonya javulást mutatott az elmúlt időszakban, Tajvan szeretne mindent megtenni azért, hogy egy esetleges támadás ne érje felkészületlenül. A tajvaniak tisztában vannak azzal, hogy nem lehetetlen, de nem is lesz egyszerű feladat egy modern repülőgép-hordozó semlegesítése, mindazonáltal az USA feltehetően segítséget nyújt majd Tajvan számára.