Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kimenekítés egy szál kötélen lógva

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 26. 16:57

Egy összhaderőnemi, zászlóalj szintű alkalmi harci kötelék hajtott végre harcászati gyakorlatot június 22-26-a kötött a Magyar Honvédség újdörögdi kiképző bázisához tartozó Romvárosban. A gyakorlaton a magyar haderőnél rendszeresített helikopterek aszimmetrikus hadviselés során alkalmazható képességeit mutatták be.

Harcászati gyakorlatot rendezett június 22-26-a között az Újdörögd közelében található Romvárosban az MH 86. Szolnok Helikopterbázis, együttműködve az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljjal, valamint az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljjal. A Légi Roham 2009 névre keresztelt gyakorlat célja az volt a Magyar Honvédségnél rendszeresített helikopterek bemutassák: a XXI. század kihívásaira reagálva milyen képességekkel rendelkeznek. Azaz milyen alkalmazási lehetőségeik vannak az aszimmetrikus hadviselés során.

A gyakorlat június 26-i nyílt napját megtekintette dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is. A vendégeket tájékoztatva Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis parancsnoka, a Légi Riham 2009 vezetője elmondta: a gyakorlat során a szárazföldi alegységek Afganisztánban és a balkáni hadszíntéren összegyűjtött tapasztalatait használták fel. Mégpedig azért, mert helikopterek még nem vettek részt külszolgálati feladatokban.

Az egy hetes kiképzés során csaknem 230 katona, valamint nyolc darab Mi-24-es harci helikopter és három darab Mi-17-es szállítóhelikopter mutatta be, hogy miként tudnak együttműködni a szárazföldi és a légi erők a városharc különféle manővereiben, valamint a terrorellenes műveletek tervezésében és végrehajtásában.

A helikopterbázis parancsnoka elmondta azt is, hogy a Légi Roham 2009-re készülve a szolnoki helikopteresek több speciális lőgyakorlatot is végrehajtottak az elmúlt hetekben a Veszprém közelében található úgynevezett nullaponti lőtéren. Ezen feladatok mindegyike olyan volt, amit a helikopteresek eddig még soha nem csináltak, ám egy esetleges missziós alkalmazás során bármikor végre kell hajtaniuk. Ilyen feladat volt például az, amikor a szárazföldi aknavetős alegységek célmegjelölése után a levegőből „szórták meg" a célterületet.

A gyakorlat általános műveleti helyzetéről szólva Lamos tábornok elmondta: egy elképzelt ország – Alpia – Kandeher nevezetű tartományának egyik településén egy nemzetközi segélyszervezet több hónapos tevékenységének eredményeként elérte, hogy az egészségügyi helyzet javult. Amely növelte a nemzetközi erők támogatottságát a helyiek szemében. Mindez egy helyi nagyúr érdekeit súlyosan sérti, éppen ezért azt tervezi, hogy megtámadja a települést.

A tervről a nemzetközi erők a felderítők jelentéseiből tudomást szereztek, s arról is információt kaptak, hogy a hadúr öngyilkos merényleteket és támadásokat tervez a katonai konvojok ellen. Éppen ezért a nemzetközi erők egy összhaderőnemi alkalmi harci köteléket küldtek a településre, felkészülve a támadás elhárítására. A katonák feladata volt emellett az is, hogy a nemzetközi segélyszervezet két alkalmazottját a helyszínről kimenekítsék.

Lamos Imre dandártábornok jelentése után a gyakorlat nyílt napja a Romvárosban folytatódott. A vendégek itt megtekinthették amint egy Mi-24-es harci helikopter sugárfelderítést végez a város felett. A felderítők jelentéséből ugyanis az is kiderült, hogy a hadúr sugárforrást tartalmazó, úgynevezett piszkos bombák alkalmazását tervezi a településen. Szerencsére hamar kiderült: a hadúr nem vetett be semmiféle radioaktív-anyag tartalmú fegyvert.

Ezt követően az alkalmi harci kötelék elsődleges biztosító alegységei hat darab Mi-24-es harci helikopterrel érkeztek a helyszínre. A gépekkel érkező tűzcsoportok biztosították a terület körkörös védelmét. Majd a megerősített gyorsreagálású szakasz érkezett a helyszínre Mi-17-es helikopterrel, akik rövid időn belül lőszerutánpótlást is kaptak.

A következő Mi-17-es a különleges műveleti zászlóalj katonáit szállította a városba, akik azzal a feladattal érkeztek, hogy a nemzetközi segélyszervezet két munkatársát biztonságos helyre vigyék.

Eközben azonban a települést támadás érte, a szárazföldi és a légi egységeknek is fel kellett venniük a harcot a hadúr fegyvereseivel. Emiatt a segélyszervezet munkatársait a különleges műveleti csoport tagjainak egy szállítóhelikopter segítségével, és az úgynevezett „spice rope" technikával, vagyis egy kötélen lógva tudták csak kimenekíteni a településről. Ezt látva a hadúr fegyveresei feladták a küzdelmet és visszavonultak, azaz a katonákat is ki lehetett vonni a városból.

A gyakorlatot követően Szekeres Imre és Tömböl László mérnök vezérezredes megtekintette a feladatot végrehajtó állományt és technikai eszközeiket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László