Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könyvbemutató a Várban

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. október 28. 16:33

A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága október 28-án, pénteken mutatta be Bakay Kornél „SOMOGYVÁR, Szent Egyed-monostor” című könyvét. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) tartott rendezvényen – többek között – Hende Csaba honvédelmi miniszter is méltatta a művet.

1595926555
Az intézmény dísztermében tartott könyvbemutatón a szerzőn kívül megjelent dr. Buzás Gergely, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma, Visegrád igazgatója, dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója, valamint dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka.

Somogyvár apátsága a kor egyik legnagyobb és legszebb létesítménye, több mint 900 évvel ezelőtt épült a Szent László király által behívott francia bencés szerzeteseknek. A Szent Egyed-monostor 1091 és 1400 között élte fénykorát. Az apátságban a középkor egyik jelentős magyar kultikus és kulturális központja alakult ki, s a 13. század elejétől már levéltárként is működött, sőt a királyi birtokon létesített épületegyüttes a vármegyeszékhely szerepét is betöltötte.

A somogyvári ásatások 1972-ben Bakay Kornél régész vezetésével kezdődtek meg. A munkálatok – miként a könyv megírása is – csaknem három évtizedig tartottak. „A magyar múlt hű tükre ez az európai léptékű szakrális hely, amelyet mindenáron meg kell mentenünk, méltóképpen be kell mutatnunk, mert jőni kell egy jobb kornak, amely legalább szellemiségében visszaadja nekünk mindazt, ami a miénk" – írta annak idején Bakay Kornél.

E gondolatokat erősítette meg beszédében Hende Csaba honvédelmi miniszter is, amikor a kultúra és a munka becsületéről szólt. Visszatekintésében említést tett Magyarország középkori nagyságáról, arról a korról és arról a szellemről, amelynek jelképévé válhatott a Szent Egyed-monostor, és amely a somogyvári apátságot a nemzeti emlékhelyek sorába emelte. „Nagy nap és nagy ünnep ez a mai, amikor kezünkbe vehetjük e művet. A kötet révén Somogyvár ismert lesz, dicső múltja beépül köztudatunkba, kultúránkba" – méltatta a könyv jelentőségét a miniszter.

1595926555
Buzás Gergely múzeumigazgató a szakember szemszögéből vizsgálta a művet, amelyről elmondta, hogy mit is jelent a szakmának, a régészeknek, a művészettörténészeknek, a kutatóknak. „Példátlan régészeti monográfia, amely az Árpád-kortól a török hódoltság koráig felöleli történelmünket. A mű jóvoltából részesei lehetünk a középkor mindennapi életének, olvasása élmény lesz tudósnak, kutatónak, laikusnak egyaránt" – ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a kötetet a múzeumigazgató.

Bakay Kornél, a szerző köszönetet mondott a támogatóknak, a könyve megjelenését segítőknek fáradozásukért. „Ezelőtt harminc évvel négy méter törmelék alatt szunnyadt minden, ami most Somogyváron már látható. De a három évtized alatt feltárt 150 ezer különböző lelet, több ezer faragott kőmaradvány csak töredéke, alig 6–7 százaléka az egésznek" – utalt Bakay Kornél arra, hogy az utódoknak is lesz még munkájuk múltunk feltárásában, megismertetésében.

Dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója röviden szólt arról, hogy miért tartották annyira fontosnak e hézagpótló mű kiadatását. Végül a fogadáson mondott pohárköszöntőjében Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka is méltatta azt az óriási munkát és összefogást, amelynek eredményeként megjelenhetett ez a több mint 600 oldalas, két és fél ezer illusztrációt tartalmazó alapmű.

1595926555
 
1595926555
 

 Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária