Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovóban a honvédelmi miniszter

Szöveg: Révész Renáta |  2008. augusztus 31. 8:38

A mai napon Koszovóba utazott Szekeres Imre, illetve a Magyar Honvédség több vezetője. A miniszter és kísérete azért érkezett Pec-be, hogy részt vegyen az MH KFOR Zászlóalj szolgálatba lépési ünnepségén. Az egy napos villámlátogatásra a delegációval tartott a honvedelem.hu is

Magyarország mindig is kiemelt katonai feladatként vette ki részét a Balkánon zajló katonai békefenntartó tevékenységből. Ez abból is látszik, hogy a külföldi missziókban részt vevő mintegy 1000 magyar katona nagyobb része a Balkánon szolgál. A Magyar Honvédség Õr- és Biztosító Zászlóalj tizennyolc váltással, vagyis kilenc éven keresztül volt jelen a térségben. Pristinában a KFOR főparancsnokság biztonságáért feleltek.

Ez év szeptemberétől a Magyar Honvédség jelentősebb szerepet vállal Koszovóban a térség stabilitása érdekében. Magyar katonák veszik át ugyanis az olasz vezetésű KFOR többnemzeti harcászati kötelék nyugati szektorparancsnokság  alárendeltségébe tartozó magyar-szlovén manőver zászlóalj irányítását.  

 Bár a KFOR kötelékében ellátott katonai feladat mostantól változott, a létszám tekintetében továbbra is kiemelten vannak jelen a térségben magyar katonáink.

Az MH KFOR Zászlóalj kötelékében például több mint négyszáz magyar katona szolgál hat hónapig a Balkánon. Honfitársaink békefenntartói feladatot látnak el: járőrtevékenységet folytatnak, megfigyelő pontokat telepítenek, kiemelten védett személyek kísérésében vesznek részt, kiemelten fontosságú objektumok védelmét látják el.

A zászlóalj szintű katonai szervezetben a magyarok mellett szlovénok teljesítenek szolgálatot, így a magyar vezetésű zászlóalj teljes létszáma 700 fő körül lesz.
A misszió kiutazása a nyár folyamán kezdődött, több lépcsőben érkeztek a katonák a szolgálati helyükre.

Mivel a kiutazások a közelmúltban véget értek, itt az ideje, hogy a mai napon hivatalosan is megünnepeljék az egység fellállását.

Az ünnepségre hétfőn a koszovói Pec város térségében kerül sor, amelyen Szekeres Imre honvédelmi miniszter mellett részt vesz Havril András vezérkari főnök, Tömböl László, az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, illetve a KFOR parancsnoka is.