Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel száz versenyző indult az MH síbajnokságán

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. február 26. 20:01

A hétvégén Eplényben rendezték meg a Magyar Honvédség 2010. évi amatőr síbajnokságát. A szervezők az utóbbi napok meleg időjárása miatt eltértek az eredeti kiírástól, és a pályák gyorsan romló állapotát figyelembe véve csak az alpesi lesiklásban rendeztek versenyt. A rendezvényre az ország minden részéből jöttek katonák, katonacsaládok és hozzátartozók.

A honvéd amatőr síversennyel hivatalosan is megkezdődtek a HOSOSZ 2010-es sportbajnokságai. A síbajnokság szervezőbizottságának az utolsó héten első számú feladata az időjárás figyelése volt. A két hete még a térségben lévő összefüggő hótakaró a hirtelen jött enyhülés miatt mindenhol gyorsan elolvadt. A hét során ezért joggal merült fel a kérdés: meg tudják-e rendezni a síbajnokságot ebben az évben, vagy sem. A verseny reggelén erősen párás volt a levegő és egy kicsit szemerkélt az eső, de ettől függetlenül a pálya üzemeltetői az egyik lesikló részt alkalmassá tudták tenni a verseny megrendezésére. A szervezők versenyt ezért csak az alpesi lesiklásban tudták elindítani, az elért időeredményeket több korcsoportban értékelve.

1595897721
 

Az eplényi síarénába már reggel nyolctól folyamatosan érkeztek a buszok, a versenyzők pedig a regisztrációt követően megkezdték a futamra történő felkészülést. A sportolók a sípályákon melegíthették be izmaikat, mivel a futamok indításáig közvetlen közelről ismerkedhettek a kicsit vizes és néhol jeges hóval fedett pályákkal. A meghirdetett programnak megfelelően tíz órakor, a próbalesiklást követően indulhatott a verseny. A versenyen végül 94-en indultak, ebből nyolcan snowboarddal. Összesen öt olyan versenyző volt, aki a kapukihagyás miatt nem tudott értékelt eredményt elérni, de ők is szerencsésen leértek a pálya alsó részén lévő célba. Snowboardban nagy meglepetésre egy fiatal hölgy a férfiakat is meglepő időeredménnyel siklott be a célba. A természet is „segítette" egy kicsit a versenyt, mert ahogy befejeződtek a futamok és a pályabírók is beértek a melegedő helyre, egy meglehetősen nagy záporeső zúdult a sípályára.

A verseny a kellemetlen esős idő ellenére végig jó hangulatban zajlott. A kísérők és a már szerepelt versenyzők kis csoportokba verődve biztatták a társaikat a befutás utolsó méterein. Ezt a jó hangulatot szeretnének továbbvinni az elkövetkezendő években is – mondta Beiszer Tibor alezredes a verseny főszervezője az eredményhirdetést követő záróbeszédében. Az alezredes elmondta még: az MH Amatőr Síbajnokságot tíz évvel ezelőtt tudták utoljára megrendezni, ez a sport ugyanis nagyon időjárásfüggő, és több esetben kellett hó hiány miatt a versenyt elhalasztani. Azóta változtak a lehetőségek és itt a síarénában nagyon kedvező feltételek alakíthatók ki akkor is, ha kevés a természetes csapadék. A versenyek jó színvonalú megrendezését segítheti Székesfehérvár és Veszprém közelsége, valamint az, hogy a terület közvetetten a Honvédelmi Minisztérium kezelésébe tartozik. „A jövőben hagyományt kívánunk teremteni ezen a pályán. Az elkövetkezendő években az időpont jobb megválasztásával színvonalas síversenyeket tudunk majd itt rendezni!"

1595897721
 

Örömét fejezte ki még azért, hogy az ország minden részéből jöttek a katonák és családtagjaik és a rendezvényen a fiataloktól az idősekig voltak a versenyzők. Végezetül megállapította, hogy ezen a napon végig sportszerű vetélkedés volt a helyezésekért, és a versenyzők láthatóan élvezettel teljesítették a kijelölt pályát. Azt kérte: jövőre Eplényben egy újabb megmérettetésen megint minél többen találkozzanak. Az érmeket és a díjakat Farkas László, a HOSOSZ elnöke, valamint a HM részéről Beiszer Tibor alezredes adták át.

A 2010. évi síbajnokság eredményei:

Alpesi lesiklás I. kategória: I. helyezett Réczi Gergő
Alpesi lesiklás II. kategória: I. helyezett Lattenstein Dániel
Alpesi lesiklás III. női kategória: I. helyezett Szabó Kata
Alpesi lesiklás III. férfi kategória: I. helyezett Bánszki Tamás
Alpesi lesiklás IV. női kategória: I. helyezett Kocsis Józsefné
Alpesi lesiklás III. férfi kategória: I. helyezett Takács György
Snowboard: I. helyezett Szőke Krisztina

1595897721
1595897722