Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Kézfogás a honért!”

Szöveg: Szűcs László |  2010. február 26. 14:43

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi megemlékezést pénteken a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. A rendezvényen a külföldi társszervezetek képviselői mellett több korábbi honvédelmi miniszter és vezérkari főnök is megjelent.

Húsz évvel ezelőtt, 1990-ben tizennyolc alapító tagszervezet létrehozta a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségét. A jubileum alkalmából február 26-án ünnepi megemlékezést rendeztek a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. A rendezvényre elfogadta a BEOSZ elnökének meghívását többek között Dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Dr. Vadai Ágnes államtitkár, Hazuga Károly altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, illetve Kárpáthy Ferenc nyugállományú vezérezredes és Keleti György korábbi honvédelmi miniszterek, valamint Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes, a Magyar Honvédség korábbi vezérkari főnöke is.

Ugyancsak részt vettek az ünnepségen a BEOSZ-szal hosszú évek óta együttműködő szlovén, román, és szlovák szövetségek képviselői is, akiket a rendezvény előtt, irodájában, udvariassági látogatáson fogadott a honvédelmi miniszter.

1595897719
Megnyitójában Sipos Géza nyá. ezredes, a BOESZ elnöke kiemelte: a huszadik évforduló nagyon jelentős egy közösség életében. Ez az ünnep alkalmas arra, hogy köszöntsék az alapítókat, s megköszönjék az elvégzett munkát.

– Két évtized számbavételére nem vállalkozom, ez egy kudarca ítélt kísérlet lenne. De büszkék vagyunk arra, hogy tizennyolc szervezet 2500 tagjával indultunk, s ma már 129 egyesülettel, közel 13 ezer taggal büszkélkedhetünk. Sikereinkre is büszkék vagyunk, az érdekegyeztetés fórumain, az idősügyi politika alakításában, a hagyományok ápolásában, a közösségek éltetésében – mondta Sipos Géza, hozzátéve: az erőfeszítések elismerését mi sem példázza jobban, mint a honvédelmi minisztertől kapott zászló.

Ünnepi beszédében Szekeres Imre hangsúlyozta: 1990. február 27-én hatvan „alapító atya" felvetette, hogy szövetségbe tömörül. Bizonyára ők maguk sem gondolták, hogy kezdeményezésükkel egy olyan civil szervezet alapjait rakták le, amelynek taglétszáma két évtized múltán tizenháromezer fős lesz.

– Egy olyan szervezetet alapítottak, amely a hazafiság, a honvédelmi eszmék, a honvédelmi hagyományok ápolását, a Magyar Honvédség érdekeinek képviseletét és a szövetség tagjainak érdekvédelmét tűzte zászlajára – mondta a honvédelmi miniszter, hozzátéve: a szervezet ma már elismert, vezető katonai hagyományokat megőrző és értékeket teremtő szövetséggé vált. A nyugállományú katonák és a honvédségi nyugdíjasok érdekeinek képviseletében, a Honvédelmi Minisztériummal megbízható és korrekt együttműködést megvalósítva, nyitottak minden irányú párbeszédre.

Szekeres szerint jelszavuk – „Kézfogás a honért!" – híven tükrözi a tagszervezetek, a szövetségek

1595897719
működtetésének céljait. A BEOSZ az elmúlt években kiszámítható és megbízható partnernek bizonyult, az érdekegyeztetés egyik fontos szereplőjévé vált.

– Személyesen is nagyra tartom a szövetség által kezdeményezett, az Idősügyi Tanácsban végzett munkát, ami rendkívül fontos az idős, többnyire visszavonultan élő katonák és a katonaözvegyek számára – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

A tárcavezető hozzátette: a szakszervezeti érdekvédelmi munka folyamatos konzultációt, párbeszédet és az emberekkel való törődést igényli. A konzultációs folyamatok során bebizonyosodott, hogy felelősen és átgondoltan alakítják ki a véleményüket és javaslataikat, amelyekkel nagyban elősegítették a minisztérium jogalkotási tevékenységét.

– A haderő átalakítása során keletkezett foglalkoztatási feszültségek kezelésében, a munkahelymegtartó képzések szervezésében, valamint a néhány évvel ezelőtti létszámcsökkentés következtében távozó állomány át-, és továbbképzésének támogatási kérdéskörében sikeresen működtünk együtt. Közösen sikerült biztosítanunk a honvédelem szociális ellátó rendszerének működtetését. A Honvédelmi Minisztériumnak, az esélyegyenlőség területén elért eredményei is, a BEOSZ-szal történt együttgondolkodás miatt jelentősek – mondta Szekeres Imre.

A honvédelmi miniszter kiemelte: az elmúlt húsz év együttműködésének eredménye, hogy széleskörű társadalmi támogatással létrejött az önkéntes Magyar Honvédség, amely ma már képes Magyarország katonai védelme mellett komoly nemzetközi feladatokat is vállalni.

1595897719
Az ünnepség a továbbiakban elismerések és jutalmak átadásával folytatódott. A miniszteri elismeréseket Szekeres Imre, a vezérkari főnök által adományozott jutalmakat Hazuga Károly altábornagy, a BEOSZ emlékérmeit és emléktárgyait pedig Sipos Géza nyugállományú ezredes nyújtotta át a díjazottaknak.

Ezt követően a társ szervezetek képviselői köszöntötték a húsz esztendős BEOSZ-t. Keleti György korábbi honvédelmi miniszter, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnöke hozzászólásában hangsúlyozta: a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége belépett az érett felnőttkorba, s a továbbiakban is feladata, hogy a hazaszeretet és a honvédelem eszméit táplálja.

Kórozs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára, az Országos Idősügyi Tanács titkára elmondta: a BEOSZ-nak az elmúlt években nagy szerepe volt az idősügyi politika alakításában is.

A hozzászólásokat követően a külföldi szervezetek képviselői elhelyezték szalagjaikat a BEOSZ zászlaján, majd Sipos Géza mondott zárszót. Megköszönte az elismerő szavakat és a jutalmakat, majd hangsúlyozta: „a BEOSZ olyan lett, amilyenné tettük. és olyan lesz, amilyenné formáljuk."

1595897719
 

1595897719
 

1595897719
 

1595897720
 

1595897720
 

1595897720
 

1595897720
 

1595897720
 

Fotó: Szűcs László