Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Lehet egy csillaggal több?”

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. február 10. 15:02

Ezzel a címmel hirdetett országos tehetségkutató versenyt a HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. Mint azt Gulácsi Attila kulturális és rendezvényszervező menedzser a honvedelem.hu érdeklődésékre elmondta: a cél, hogy újra felfedezzük a Magyar Honvédség kulturális értékeit, az itt szolgáló tehetségeket, akik a katonai hivatásuk gyakorlása mellett valamely művészeti ágban nyújtott teljesítményükkel példát mutathatnak, akikre büszkék lehetünk.

Ezzel célunk az is, hogy rávilágítsunk a művészetek embert formáló és közösségteremtő erejére. Annál is inkább fontosnak éreztük ezt, mert tapintható volt az igény a megmutatkozásra. Itt szeretném elmondani azt is, hogy az arra érdemes előadókat, művészeket minden lehetséges módon támogatni, segíteni kívánjuk, azaz mentoráljuk is a tehetségeket – mondta Gulácsi Attila.

A vetélkedő kétfordulós lesz, ha jól tudom.

Igen, a tavaszi fordulóban a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a tárca gazdasági társaságainak, háttérintézményeinek alkalmazásában álló hivatásos és szerződéses katonák, a katonai tanintézetek hallgatói, köztisztviselők, közalkalmazottak és munkavállalók vehetnek részt. A nyugállományúak, családtagok az ősszel sorra kerülő második fordulóra jelentkezhetnek.

Gondolom, kizárólag amatőrök vehetnek részt a vetélkedőn.

Így van. Kizáró körülmény, ha a jelentkező előadó, vagy művészeti csoport hivatásos előadóművészi vizsgával rendelkezik, illetve még az is, ha korábban rendszeresen szerepelt a televízióban, rádióban.

Milyen kategóriákban tehetik próbára tehetségüket a jelentkezők?

Vers- és prózamondásban, hangszeres zenében – itt zenekarok, egyéni előadók is felléphetnek –, énekben mutathatják meg tudásukat a népdal-, táncdal-, operett- és operaénekesek, táncban, a néptáncosok, klasszikus- és modern táncok előadói. Végül egyéb – bűvész, artista, humorista – és más kategóriába nem sorolható produkciókban vetélkedhetnek a résztvevők. Fontos, hogy a produkció időtartama legfeljebb öt perc lehet. Nem titok az sem, hogy kategóriánként az első három helyezett értékes díjban részesül.

Hogy alakul a verseny lebonyolításának menetrendje?

A jelentkezés határideje 2011. március 1. Ezután március 21-ig megtörténik a jelentkezők kiértesítése a meghallgatás időpontjáról és helyszínéről. Ezt követően április 1. és 30. között kerül sor a regionális elődöntőkre – a jelentkezések függvényében – Székesfehérváron, Szolnokon, Veszprémben és Budapesten. A május 14-i döntő helyszínét később választjuk ki, végül május 21-én, a magyar honvédelemnapján rendezzük a gálaműsort a Honvéd Kulturális Központban – mondta befejezésül Gulácsi Attila az idei „Lehet egy csillaggal több?" tehetségkutató vetélkedőről.

Fotó: A szerző felvétele

https://honvedelem.hu/files/files/24249/csillag_jelentkezési__csoportos.pdf
https://honvedelem.hu/files/files/24249/csillag__jelentkezési_egyéni_(2).pdf