Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar katonák a kabuli repülőtéren

Szöveg: Szűcs László |  2008. október 9. 6:37

Mint ismert, október 1-jétől, fél éven keresztül magyar katonák irányítják az afganisztáni főváros nemzetközi repülőterét. A hetven katonából álló magyar alegység egyebek mellett légiforgalmi irányítási feladatokat végez, valamint a repülőtér zavartalan üzemeltetéséhez szükséges feladatokat látja el.

A legújabb afganisztáni magyar misszió neve KAIA (Kabul International Airport), s az itt szolgáló katonák a kabuli nemzetközi repülőtér kulcsbeosztásait látják el – tudta meg a honvedelem.hu a Honvédelmi Minisztérium Média Osztályától.

1595880714
A tájékoztatásból kiderült: a parancsnoki, és a törzsfőnöki beosztáson túl október 1-jétől a logisztika, a biztonság, a híradás, a légi műveletek és a légi forgalmi irányítás, a tűzszerészbiztosítás, a meteorológiai biztosítás, valamint a személyügy vezető beosztásaiban is magyar katonák dolgoznak a kabuli repülőtéren, amelynek parancsnoki beosztását Varga Csaba ezredes, az MH 86 Szolnok Helikopter Bázis parancsnok-helyettese látja el 6 hónapon keresztül. S mivel a repülőtér üzemeltetését a NATO-tagállamok hat hónapos rotációban látják el, a magyar kontingens 2009. március 31-ig vezető nemzet a kabuli légikikötőben.

A magyar katonák tevékenysége összetett, a felelősségük pedig óriási. Hiszen Afganisztán legjelentősebb utas és teherforgalmát lebonyolító kettős hasznosítású nemzetközi légikikötőjének katonai irányítását és működtetését végzik. A repülőtér folyamatos fogadókészségének biztosítása mellett, a magyar katonáknak jelentős szerepük lesz a következő fél évben abban, hogy tanácsaikkal, szakértelmükkel segítsék az illetékes afgán minisztériumok és hatóságok munkáját, a repülőtér civil oldalának nemzetközi követelmények szerinti működésének kialakításában.

Az új feladat tovább szélesíti hazánk és a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalását. Hozzájárul az ország és a honvédség presztízsének javításához, és egyben elismerése az eddig végzett sikeres nemzetközi munkánknak.

A magyar katonák felkészítése két részből állt. Május 3-23-a között a katonák általános missziós és az Afganisztáni körülményekre felkészítő speciális kiképzést kaptak a Magyar Honvédség Béketámogató és Kiképző Központban, Szolnokon. Majd június 2-27-e között speciális felkészítést kaptak a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázison, illetve egyes törzsbeosztású személyek külföldi tanfolyamokon is részt vettek.

A kontingens beosztásaira való kiválasztás főleg pályáztatás útján történt, természetesen voltak olyanok is, akiket kijelöltek a pozíciókra. A felkészülők nagy része már részt vett valamilyen misszióban, sőt néhányuk afganisztáni tapasztalattal is rendelkezik.

1595880715