Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maléter Pál előtt tisztelgett a honvédség

Szöveg: Feith László |  2008. június 16. 18:21

2008. június 16-tól Maléter Pál nevét viseli a budapesti Zách utcai laktanya. Az avatási ceremónián megjelent Sólyom László köztársasági elnök, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, valamint Maléter Pál özvegye, Gyenes Judit is.

A Maléter Pál iránti megbecsülés jeleként, a Honvédelmi Minisztérium éppen egy évtizeddel ezelőtt alapított Maléter Emlékérmet, három esztendeje pedig a Magyar Honvédség rendész-zászlóalja vette fel az 1956-os forradalom mártírjának nevét.

Halálának ötvenedik évfordulóján is méltó módon tisztelgett a tárca és a honvédség a posztumusz vezérezredes emléke előtt, hiszen a budapesti Zách utcai laktanya (négy alakulat, például az MH Támogató Dandár otthona) 2008. június 16-tól Maléter Pál nevét viseli. Az avatási ceremónián megjelent dr. Sólyom László köztársasági elnök, dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, a tábornoki kar több tagja, valamint Maléter Pál özvegye, Gyenes Judit is.

Ünnepi beszédében Szekeres Imre megköszönte Gyenes Juditnak, hogy őrzi, ápolja férje emlékét, örökségét, s bejelentette: mához egy évre a mártírhalált halt tábornoknak mellszobrot kívánnak állítani a Zách utcai objektumban. Maléter Pál és a ma katonája között párhuzamot vonva, a tárca első embere rámutatott: büszkék vagyunk a Magyar Honvédség tagjaira, akik tették – teszik –, amire esküjük kötelezi őket, különösen azokra a hősökre, akik az életüket áldozták fel.

Gyenes Judittól megtudtuk: tizennyolc esztendőn keresztül próbálta elérni, hogy a Budaörsi úti Petőfi laktanyát nevezzék el néhai férjéről, aki a forradalom idején honvédelmi miniszter volt. Elképzelését végül nem sikerült valóra váltani, de úgy érzi, a Zách utcában méltó objektum viseli Maléter Pál nevét; egyben kérte az itt szolgáló katonákat: legyenek büszkék laktanyájuk névadójára.

Ezt követően a köztársasági elnök és Gyenes Judit közösen leplezte le az objektum udvarán felállított emléktáblát, illetve a majdani mellszobor posztamensét, amelynél számos intézmény, szervezet képviselői helyezték el koszorúikat.

1595877346
1595877346

Fotók: Galovtsik Gábor