Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meglátogatta a nyugdíjasokat – Jánoshalmától Kőszegig

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. június 5. 7:53

Dr. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár a pünkösd utáni hetet a nyugdíjas klubok látogatásával töltötte. A hét négy napján összesen tíz településen, tíz nyugdíjas klubot látogatott meg. Jánoshalmán kezdett, ezt követte Kiskunhalas, Kiskőrös, Csongrád, Mezőtúr, Mezőkövesd, Szekszárd, Sárbogárd majd Várpalota érintésével jutott el Kőszegre.

A honvedelem.hu Várpalotán csatlakozott az államtitkár asszony programjához, aki a Gábor Áronról elnevezett nyugdíjas klubban tett látogatást. A Helyőrségi Művelődési Otthon kultúrtermébe meghirdetett rendezvényre nagyon sok érdeklődő ment el. Az államtitkár asszonyt a nyugdíjas klub elnöke Dobszai József nyugállományú alezredes köszöntötte. Rövid bevezetőjében elmondta, hogy ez a nyugdíjas klub nagy jelentősséggel bír a város életében. Nyitottak a város nyugdíjas társadalma felé és ezért a tagjaik között vannak rendőrök, tűzoltók és egyéb szakmabeliek is. De jó kapcsolatban állnak a város bányász nyugdíjas szervezetével is, ami a városi Bányász Művelődési Központban nagyon jelentős létszámmal működik. Az együttműködés mellett van egy közös kapocs, ami összeköti őket, a védőszentjük, Szent Borbála.

1595887851
Dr. Vadai Ágnes megköszönte a szívélyes fogadtatást és elmondta, mikor államtitkár lett elhatározta, hogy meglátogatja a katonai szervezetekhez kötődő nyugdíjas klubokat. Jelenleg 122 nyugdíjas klub van és a mai napig csupán kilencbe nem sikerült eljutnia – egyelőre.

Hangsúlyozta, hogy Várpalota szerencsés helyzetben van sok más nagy múltú helyőrséggel szemben. Itt még van élő alakulat, ezért a nyugdíjasok számíthatnak az aktív katonák segítségére is.

A  Honvédelmi Minisztériumnak van Idősügyi Stratégiája, ami garanciája annak, hogy a jövőben is foglalkozni az idősek helyzetének az alakulásával, problémáikkal és ebben a tervben a feladatokat hosszútávra fogalmazták meg. Fontos a honvédelmi vezetés számára az, hogy ezek a klubok működjenek, mert az idősek élethelyzetét javíthatják és helyi szinten tovább vihetik a katonai hagyományokat. Ezen kívül a volt katonák sokat segíthetnek a hadkiegészítő parancsnokságoknak a toborzó munkában. Nem kell mást csinálni, mint otthon elmondani az unokáknak, dédunokáknak azt, hogy érdemes ide jönni, még a világot sújtó pénzügyi válságok idején is, mert ez egy biztos megélhetést ad. Hitelesen ezt azok tudják megtenni, akik a hadsereg kötelékében éltek és dolgoztak.

A klub tagjainak lehetőségük volt előzetesen leadni kérdéseket, de a helyszínen is feltehették az őket foglalkoztató kérdéseiket.