Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nélkülözhetetlen a meteorológiai biztosítás

Szöveg: Szűcs László |  2009. augusztus 13. 13:38

A XX. század egyik legjelentősebb meteorológusának, dr. Hille Alfréd ezredes születésének napja a katonai meteorológia napja. Ebből az alkalomból csütörtökön ünnepi állománygyűlést tartottak az MH Geoinformációs Szolgálatnál.

118 évvel ezelőtt, 1891. augusztus 14-én született dr. Hille Alfréd, a XX. század egyik legkiemelkedőbb meteorológusa, a magyar katonai meteorológia megteremtője. Ebből az alkalomból csütörtökön délután ünnepi állománygyűlést tartottak az MH Geoinformációs Szolgálatnál, melyen részt vett dr. Bozó László, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke és dr. Bartholy Judit, az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének vezetője is.

Bevezetőjében Tóth László ezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat főnöke méltatta Hille Alfréd szakmai tevékenységét, majd Kovács László alezredes, szolgálatfőnök helyettes felolvasta Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnökének, a katonai meteorológia napja alkalmából írt köszöntőlevelét.

1595890219
„A történelem során az időjárás gyakran befolyásolta a csaták és a hadműveletek kimenetelét. A hadtudomány sok évszázados fejlődése során fokozatosan egyértelművé vált az igény a meteorológia – mint alkalmazott tudomány – eredményeinek felhasználására. A hadászati műveletek tervezésénél és azok megindításánál az eredményesség biztosítása érdekében pedig elkerülhetetlenné vált a meteorológiai előrejelzések elemzése, ezek figyelembe vétele. Napjainkban már a honvédelem szinte összes ágazata, fegyverneme számára nélkülözhetetlen a meteorológiai biztosítás" – írta köszöntőjében Tömböl László mérnök vezérezredes.

A vezérkari főnök levelében hozzátette: „dr. Hille Alfréd indította meg a korszerű magyar repülésmeteorológiai kutatást és szolgálatot. Hosszú időn keresztül volt a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó Repülő Időjelző Központ vezetője, és oktatói tevékenységet folytatott többek között a Katonai Repülő Akadémián is."

„Az MH Geoinformációs Szolgálat, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság állományába beosztott meteorológiai csoportok folyamatos munkarendben, nagy felelősséggel és magas szakmai színvonalon szolgáltatják a meteorológiai adatokat és előrejelzéseket a Magyar Honvédség általános és speciális felhasználói felé. Előrejelzésekkel segítik a kiképzési feladatokat, a hazai és NATO gyakorlatokra való felkészülést, a katonai repülések biztonságos végrehajtását, de a missziókban szolgálatot teljesítők is teljes körű, feladatorientált tájékoztatást kapnak a várható időjárásról. Támogatásuk nélkülözhetetlen a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség kiemelt fontosságú, nagy tömegeket vonzó rendezvényeinek biztosításában. Katonameteorológusaink kivették a részüket a Magyar Köztársaság afganisztáni szerepvállalásaiból is, a kabuli nemzetközi repülőtér hazánkat érintő nemzeti feladatainak meteorológiai biztosításában." – írta köszöntő levelében Tömböl László mérnök vezérezredes.

1595890219

Az ünnepi állománygyűlés Seres András hadnagy, a MH GEOSZ időjárás-előrejelző és Szakkiképzési Osztály munkatársának „Az időjárás-előrejelzési modellek és szerepük a katonai meteorológiában" című előadásával folytatódott. A fiatal tiszt egyebek mellett elmondta: a katonai meteorológiában leginkább az ultrarövid (vagyis 12 óránál rövidebb időtartamra szóló), a rövid távú (1-2 napos) és a középtávú (2-10 napos) időjárás-előrejelzési modelleket alkalmazzák. S leginkább általános előrejelzéseket, repülésmeteorológiai előrejelzéseket, feladatra szabott előrejelzéseket, valamint veszélyfigyelmeztetéseket készítenek.

Az elismerések és jutalmak átadását követően – amelyeket Tóth László ezredes, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály kiképzési osztályvezetője adott át – a Honvéd Együttes művészeinek műsorát tekintették meg az ünnepi állománygyűlés résztvevői.

Zárszavában az MH Geoinformációs Szolgálat főnöke kiemelte: a katonai meteorológusok tevékenysége egyre fontosabb a Magyar Honvédség számára, hiszen jóformán semmilyen feladatot nem lehet végrehajtani a szinoptikusok szakmai előrejelzései és biztosítása nélkül.

1595890220
 

1595890220
 

1595890220
 

1595890220
 

Fotó: Galovtsik Gábor