Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincs alternatívája az együttműködésnek

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. december 5. 18:21

A jelenlegi nemzetközi gazdasági-pénzügyi helyzetben különösen fontos az összefogás a képességek megosztása terén, a többnemzeti együttműködés fokozása szükségszerűség – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Budapesten, a regionális katonai együttműködésekről rendezett svéd−magyar szervezésű konferencián.

Közös svéd−magyar szemináriumot tartanak Budapesten december 5–6-án a Stefánia Palotában. A rendezvény témája a regionális katonai együttműködés, a képességek regionális körű csoportosítása, megosztása. A szeminárium keretében Hende Csaba honvédelmi miniszter kétoldalú megbeszéléseket folytatott partnerével, Sten Tolgfors svéd védelmi miniszterrel, amelyek témája a két nemzet jelenlegi katonai együttműködése és a további lehetőségek áttekintése volt. A két tárcavezető ezt megelőzően közösen nyitotta meg a szemináriumot hétfő délután.

1595928334
Beszédében Hende Csaba kiemelte: a nemzetközi gazdasági-pénzügyi válság hatásai a védelmi szférát is súlyosan érintik, így a kormányok Európa-szerte költségcsökkentésre kényszerülnek, és a vonatkozó tendenciák még az Egyesült Államokban is éreztetik hatásukat. Ebben a helyzetben csakis összefogással lehet sikereket elérni – mutatott rá a miniszter, aki kiemelte: Európa katonai függősége, rászorultsága csak a közös biztonság- és védelempolitika erősítésével csökkenthető Amerikával szemben, és mindez a transzatlanti kapcsolatok szempontjából is alapvető jelentőséggel bír. A forrásszűkülés csakis koordinált együttműködés útján ellensúlyozható – mondta Hende Csaba. A tárcavezető úgy fogalmazott: a haderő nem emelhető le a polcról, amikor éppen szükség van rá, így a képességek fejlesztése létfontosságú, hiszen válságkezelésre mindig szükség van.

A honvédelmi miniszter hangoztatta: a többnemzeti együttműködés fokozása szükségszerűség, és felidézte az uniós országok védelmi minisztereinek november 30-ai brüsszeli találkozóját, ahol Magyarország négy területen is kötelezettséget vállalt arra, hogy részt vesz a katonai képességfejlesztés uniós országok közötti megosztásában. E területek a helikopteres személyzet kiképzése, a tábori kórházak, a repülőgépes pilótaképzés és az európai szállítási központok vonatkozása, de hazánk az improvizált robbanóeszközök elleni védelem projektjébe is szeretne bekapcsolódni.

A honvédelmi miniszter elmondta: jelen helyzetben különösen fontos az egyes országok közötti tapasztalatcsere, és e téren hazánk mindenképpen szeretné hasznosítani a 2009-ben megalakított Északi Védelmi Együttműködés (Nordic Defence Cooperation) létrehozásához vezető, illetve azóta leszűrt tapasztalatokat. Közép-európai regionális vonatkozásban hangsúlyozta a V4-es együttműködés jelentőségét. A képességmegosztás területén kiemelt példaként hivatkozott a tizenkét nemzet együttműködésén alapuló stratégiai légiszállítási programra (SAC).

Hende Csaba rámutatott: a sikeres közös munka mögött minden esetben erős politikai akarat és együttműködés húzódik meg, ám e kooperációt a szakemberek töltik meg tartalommal. Reményét fejezte ki a szeminárium sikerét illetően, és azzal zárta beszédét, hogy bízik benne: a Gripen-együttműködés kapcsán kialakult svéd−magyar stratégiai partnerség a jövőben is olyan gyümölcsözően alakul majd mindkét fél számára, mint eddig.

1595928334
Beszédében Sten Tolgfors elmondta: a haderőreformok, illetve a védelmi szféra racionális átalakításai még problémamentes időszakban is igen nehéz feladatnak számítanak, nemhogy a jelenlegi világgazdasági helyzetben, amikor számos ország számára képességeinek elvesztése is reális kockázatként merül fel.

A kiutat ő is a nemzeti analízisen és szoros nemzetközi együttműködésen alapuló, hatékony képességmegosztásban jelölte meg.

Mint mondta, az ebből fakadó kötelezettségek minden országra más feladatokat rónak. E folyamatban nélkülözhetetlen a mindennapos párbeszéd és tapasztalatcsere: az együttműködésnek nincs alternatívája.

A kétnapos szemináriumon nyolc-nyolc ország vesz részt az észak-európai és a közép-európai régióból. A találkozó célja elsősorban az Északi Védelmi Együttműködés tapasztalatainak megosztása, azok közép-európai alkalmazása, valamint az új közép-európai együttműködési kezdeményezések szakértői szintű ismertetése, megtárgyalása.

 Fotó: Dévényi Veronika