Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Egyesült Államok kiüríti pakisztáni bázisát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 5. 19:17

Az Egyesült Államok kiüríti azt a pakisztáni bázisát, ahonnan egyes pilóta nélküli repülőgépeit indítja, hogy csapást mérjen a tálib szélsőségesek és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet állásaira – közölte december 5-én, hétfőn az iszlámábádi amerikai nagykövet.

A támaszpont elhagyásának követelését a pakisztáni kormány megtorlásként szánta arra, hogy a NATO-erők egy légicsapásban 24 pakisztáni katonát megöltek idén november 26-án a pakisztáni-afganisztáni határon.

Szakértők szerint a lépés nem fogja jelentősen visszafogni Pakisztánban az amerikai dróntámadásokat, mivel a beludzsisztáni Samsziban lévő támaszpontot csupán arra használták, hogy megjavítsák az elromlott pilóta nélküli repülőgépeket, vagy kiszolgálják a rossz időjárási viszonyok miatt ott landolókat.

A washingtoni lépés mutatja, milyen mélyre süllyedtek az amerikai-pakisztáni kapcsolatok. A kialakult válság veszélybe sodorja azokat a kísérleteket, hogy Pakisztánt megnyerjék az afganisztáni háború befejezését célzó együttműködésnek.

Pakisztán a november végi támadásra válaszul azonnal 15 napos határidőt szabott az Egyesült Államoknak a bázis elhagyására. Iszlámábád egyben közölte, hogy nem képviselteti magát az Afganisztán jövőjével foglalkozó nemzetközi értekezleten, amely hétfőn kezdődött a németországi Bonnban. Iszlámábád részvétele pedig kulcsfontosságú lenne az afgán kormány ellen harcoló felkelő csoportokkal ápolt kapcsolatai miatt.