Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nyugat-balkáni látogatáson a honvédelmi miniszter

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. július 8. 13:46

Hivatalos látogatásra az egyesített balkáni hadszíntérre érkezett dr. Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere. A tárcavezető látogatása során találkozik a NATO- és EU-missziók parancsnokaival, illetve a Balkánon szolgálatot teljesítő magyar katonákkal.

Meghallgatja az EUFOR magyar rangidősének és az MH EUFOR Kontingens parancsnokának jelentését a magyar katonák tevékenységéről, aktuális feladatairól. Mint ismeretes, Magyarország 1996 óta vállal szerepet a nyugat-balkáni hadszíntér NATO és EU vezette műveleteiben. A Magyar Honvédség jelenleg mintegy 170 fővel van jelen a bosznia-hercegovinai NATO parancsokságon és az EUFOR-ban, illetve több mint 240 fős kontingenssel járul hozzá a KFOR műveleteihez
A honvédelmi miniszter látogatásának fő célja, hogy a tárca vezetője megismerje az itt szolgáló magyar katonák élet- és munkakörülményeit.

Hende Csaba Pristinában találkozott Imecs Zoltánnal, a Magyar Köztársaság Koszovóban akkreditált nagykövetével is.

A magyar katonai missziók elismerést és megbecsülést szereznek a magyar honvédségnek, de nem szabad megfeledkezni az alapfeladatról, a haza védelméről sem. Az elkövetkező években az új honvédelmi vezetésnek e két feladatnak párhuzamosan és azonos színvonalon kell megfelelnie – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Hende Csaba a budapesti amerikai nagykövetasszony Eleni Tsakopoulos Kounalakis és Benkő Tibor altábornagy magyar vezérkari főnök társaságában látogatta meg a magyar EUFOR Kontingens katonáit. A honvédelmi miniszter találkozott az EUFOR parancsnokával, Bernard Bair vezérőrnaggyal, a szarajevói NATO parancsnokság vezetőjével David Enyeart dandártábornokkal valamint Nagy Tibor dandártábornokkal az EUFOR ALTHEA Főparancsnokság parancsnokhelyettesével, magyar nemzeti rangidőssel, majd állománygyűlésen ismerkedett a katonák feladataival, életével.

1595904321
 

A tárcavezető hivatalos látogatást tesz Markus J. Bentler altábornagynál, a KFOR-erők parancsnokánál és találkozik a KFOR Főparancsnokságon szolgáló egyéni beosztású magyar katonákkal.

Programja folytatásaként a honvédelmi miniszter Pec/Pejëbe utazik, ahol megbeszélést folytat Davide di Bartolo ezredessel a Többnemzeti Harccsoport- Nyugat parancsnokával. A Villaggio Italia táborban Hende Csaba tájékoztatót hallgat meg a Többnemzeti Harccsoport- Nyugat és az MH KFOR Kontingens feladatairól. Ezt követően a miniszter megtekinti a magyar katonák elhelyezési körleteit, munkahelyeit, valamint találkozik a harccsoport alárendeltségében szolgáló MH KFOR Kontingens állományával.

1595904322
1595904322
1595904322