Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Tűz hull reánk az égből…”

Szöveg: Lazányi Zsolt õrnagy |  2010. július 8. 13:17

Reggel 6 órakor a szokásos kávézó csapat álldogál a todendorfi lőtér 21-es számú épülete előtt. A máskor hangosan beszélgető, egymással évődő társaság ma reggel szokatlanul hallgatag, aggódva kémleli az eget. Az eddig kitűnő időjárás ezen a hajnalon kifejezetten zord arcát mutatja: borult és hideg.

Mindenki feszülten töpreng, hogy a balti-tengeri időjárás vajon tönkreteszi-e bő két hónap megfeszített munkájának mai csúcspontját, a „Lendülő Kard 2010" légvédelmi rakéta éleslövészetet.
Május elejétől 63 győri katona kezdte meg felkészülését az ezred ez évi egyik fő feladatára. Számtalan kiképzéssel és gyakorlással töltött óra, sikeres vizsga és több, mint 1100 kilométeres utazás után jutottunk el a németországi lőtérre, hogy a NATO által ellenőrzött harcászati légvédelmi rakéta éleslövészeten számot adjunk felkészültségünkről.
Gyors reggeli és a felszerelés felvétele után indulunk az előző napon elfoglalt tüzelőállásokba. Rádió- és rendszerellenőrzés, majd a várakozás utolsó, mindennél lassúbb percei következnek. Mindenkinek a torkában dobog a szíve. Minden légvédelmi rakétás életének és kiképzésének megkoronázása az éles rakéta indítása, ezért is érthető a mai feszültség.

Aztán eljön a perc, amelyre már oly régóta vártunk. Szűk negyedórás késéssel, 11 óra 14 perckor felszáll az első majd pár pillanat múlva a második Banshee 400 robotrepülőgép, amik az ellenség – nem éppen hálás – szerepét hivatottak ma játszani. Még pár perc és már négy légi cél köröz a légtérben. Csapás csapást követ oldal irányból, amelyeket katonáink imitált rakétaindítással „megsemmisítenek". Aztán az első kisrepülő ráfordul a harcrendre, és mindenki érzi, tudja, hogy eljött az idő. Ha lehetséges a feszültség még magasabb szintet ér el, mindenki vérében tombol az adrenalin. A cél eléri a 7000, a 6000 majd az 5000 méter távolságot. Parancsok és jelentések szállnak az éterben, végül hangos dübörgéssel elindul a rakéta, hogy körülbelül 4000 méteren közvetlen találattal darabokra zúzza a célt.

 

A délelőtt folyamán még kétszer ismétlődött meg ez a mámoros pillanat, majd egy gyors kezelő váltás után a délutáni lövészeti fázis alatt még háromszor.
A lövészet során 12 légi célt imitált, hatot pedig éles rakétaindítással semmisítettek meg a lövészek, így az üteg 100%-os teljesítményt ért el. Az irányítótoronyban egymásnak gratuláltak német és magyar katonák, a tüzelőállásokból fáradt de jókedvű katonák jöttek elő, akiken már nyoma sem látszott a reggeli izgalomnak, ekkorra az időjárás is megjavult, mintha a nap is a magyar katonák sikerét sugározta volna.

„Ez jó mulatság, férfimunka volt…"
See you next time.

2010. június 30. Todendorf, Németország