Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Öngyilkos merénylet és konvojrobbantás

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 27. 14:07

Csütörtökön szakmai nappal folytatódott a Clever Ferret 2010 gyakorlat. Az olasz-szlovén-magyar többnemzeti kötelék bemutatóját a Magyar Honvédség vezetése és az alakulatok parancsnoki állománya mellett Olaszországból és Szlovéniából érkezett katonai vezetők is megtekintették a nullaponti lőtéren.

Szakmai napot rendeztek május 27-én a Veszprém közeli gyakorló-, és lőtéren zajló Clever Ferret 2010 gyakorlaton. Az olasz-szlovén-magyar Többnemzeti Szárazföldi Kötelék (Multinational Land Force – MLF) május 17-e óta tartó nagyszabású gyakorlatának egyik fő napjára a Magyar Honvédség vezetését, a Honvédelmi Minisztérium főosztályvezetőit, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP), valamint az alárendelt katonai alakulatok vezető állományát hívták meg. Természetesen részt vettek a szakmai napon a szlovén és az olasz katonai vezetők is.

A rendezvényre érkező Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnökének, és Marcello Bellacicco dandártábornok, az MLF parancsnokának katonai tiszteletadással történő fogadása után Benkő Tibor altábornagy, az MH ÖHP parancsnoka nyitotta meg a szakmai napot.

1595902524
 

Mint elmondta: a Clever Ferret 2010 az MLF éves kiképzési terve alapján végrehajtott gyakorlat.

Benkő tábornok emlékeztetett: a Többnemzeti Szárazföldi Kötelék létrehozását még Olaszország kezdeményezte 1996-ban, mégpedig közös békefenntartói és válságkezelői műveletekben való részvétel céljával. A köteléket létrehozó megállapodást a három érintett nemzet kormányai 1998-ban írták alá, az első közös gyakorlatra pedig 2002-ben került sor. A következő évben már Magyarország adott otthont a Clever Ferret 2003 gyakorlatnak, amelyen egy missziós feladatra, a KFOR-ban történő szerepvállalásra készültek a három ország katonái.

– Az idei gyakorlatot szintén egy missziós feladatra készülve szerveztük meg, hiszen az olaszok mellett mi magyarok is Afganisztánba készülünk, különböző feladatokra. Éppen emiatt a Clever Ferret 2010 gyakorlaton nemcsak arról adnak számot a katonák, hogy mennyire felkészültek, hanem azt is vizsgáljuk, hogy mennyire készek ennek az afganisztáni küldetésnek az ellátására – mondta Benkő Tibor altábornagy.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka hozzátette: a mai nap azt a célt is szolgálja, hogy a résztvevők megosszák észrevételeiket és javaslataikat annak érdekében, hogy az MLF által kitűzött cél megvalósítása és az együttműködés még jobb legyen a jövőben.

A szakmai nap dinamikus bemutatója két részből áll, mindkettő olyan eseményeket próbál szimulálni, amelyek Afganisztánban bármikor megtörténhetnek – vette át a szót a narrátor szerepét betöltő Kovács József vezérőrnagy, a Clever Ferret 2010 igazgatója, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke. A tábornok hangsúlyozta: napjainkban megváltoztak a biztonságpolitikai körülmények, előtérbe került az aszimmetrikus hadviselés, amelynek kihívásait a Magyar Honvédségnek is követnie kell. A katonáknak képesnek kell lenniük a terrorizmus elleni harcra, a válságkezelésben való közreműködésre, valamint a természeti katasztrófák következményeinek felszámolására is.

1595902525
 

A bemutató első mozzanatában azt láthatjuk – mondta Kovács tábornok –, amikor egy, a tartományi újjáépítési csoport felelősségi területén átadás előtt álló egészségügyi központnál egy öngyilkos merénylő felrobbantja magát. Az ünnepségre meghívott vendégek között ott van a PRT parancsnoka és az ENSZ helyi megbízottja is. A merényletben többen meghalnak és megsebesülnek, akiknek ellátását a rendezvényt biztosító csoport nem szervezettszerű egészségügyi katonái, a központ szakállományával közösen kezdik meg. Helikopteres sebesültszállítást kérnek, az érkező forgószárnyast a levegőből két harci helikopter fedezi. Időközben a helyszínre érkezik a szlovén katonákból álló gyors reagálású szakasz is, akik megsemmisítik a megtámadott objektum felé gépjárművel közeledő újabb öngyilkos merénylőt. Ezt követően a nemzetközi erők parancsnoka átadja a terület biztosítási feladatait a kiérkező helyi rendőri szervek vezetőjének.

A dinamikus bemutató második mozzanatában az ENSZ egészségügyi világszervezete által adományozott gyógyszereket szállító konvojt ér támadás kombinált lesállásból – jelentette Kovács vezérőrnagy, miközben a szemlepont elé telepített médiafalon az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők járműveit ért támadásokat bemutató videofelvételeket tekinthettek meg a látogatók. – A telepített robbanószerkezet a menetoszlop egyik szállító járművét működésképtelenné tette, így a terület elhagyása nem lehetséges. A megállt menetet tűzrajtaütés is éri, emiatt az oszlop parancsnoka segítséget kér az MLF parancsnokától, aki egy magyar gyors reagálású szakaszt küld a helyszínre. A magyar katonák, gépjárműveikről szállva felveszik a harcot a támadókkal. Tevékenységüket a levegőből egy Gripen vadászrepülő géppár is segíti.

1595902525
 

A bemutató végén Tömböl László mk. vezérezredes értékelte a látottakat. A HM Honvéd Vezérkar főnöke elmondta: nagyon fontosak a maihoz hasonló szakmai napok, hiszen így széles körben lehet információt szolgáltatni azokról a feladatokról, amelyekkel a Magyar Honvédség, és az együttműködő országok katonái találkozhatnak a mindennapi életük és a missziók során. Hiszen a Magyar Honvédség alakulatainak az elsődleges, orszgávédelmi teendők mellett rendkívül fontos feladata a nemzetközi béketámogató és béketeremtő műveletekben való részvétel is. Márpedig ezekben a missziókban a leggyakrabban többnemzeti kötelékek, többnemzeti harccsoportok teljesítenek szolgálatot, s alapvető fontosságú, hogy ezekben a kötelékekben együtt harcoló katonák pontosan tudják, ismerjék egymás harceljárásait, közöttük az interoperabilitás, és a kompatibilitás teljes körül legyen.

Ugyancsak lényeges – emelte ki Tömböl tábornok –, hogy a többnemzeti kötelékek parancsnokai tudják és lássák, az alattuk szolgáló, más nemzetektől és más országokból érkezett katonák pontosan végre tudják hajtani azokat a feladatokat, amelyeket a részükre meghatároznak. Ezt a célt szolgálja a mostani gyakorlat is.

– Szeretnék köszönetet mondani a gyakorlat előkészítői, tervezői, szervezői és végrehajtó állománynak. Úgy gondolom, amit ma láttunk, valamennyi szemlélődőt meggyőzhetett arról, hogy katonáink értik feladataikat. Képesek együttműködni olyan körülmények között is, amikor a fokozott stressz, a feszültség van jelen a mindennapi tevékenység során – mondta a vezérkari főnök, majd arról beszélt, hogy a dinamikus bemutató két mozzanatának beállítása, pontosan és hűen tükrözte azokat a kihívásokat, amelyekkel a nemzetközi erők katonái nap mint nap találkoznak Afganisztánban. Az öngyilkos merényletek, az útszélén elhelyezett improvizált robbanóeszközök, a lesállásból végrehajtott támadások azok a veszélyek, amelyekkel ebben a háborúban számolni kell.

1595902525
 

Hiszen Afganisztánban háború folyik – hangsúlyozta Tömböl vezérezredes –, még akkor is, ha ez a hadviselés aszimmetrikus, amikor nem két, nyíltan szemben álló sereg harcol egymással, hanem az ellenség alattomos módon próbál veszteséget okozni a szövetséges katonáknak, Afganisztán lakosságának és az afgán biztonsági erőknek.

A HM Honvéd Vezérkar főnöke szerint egy külső szemlélő számára, aki nem járt még Afganisztánban, és nem látott hasonló helyzeteket, a mostani gyakorlat mozzanatai talán egyszerűnek tűntek. Igaz, hogy e mozzanatok rövidek, ugyanakkor tudni kell azt is, hogy rendkívül bonyolultak. Ráadásul egy többnemzeti kötelék katonái hajtották végre a bemutatók, akiknek össze kellett csiszolódniuk. Ez pedig csak kellő gyakorlás, felkészültség, szakmai ismeretek és gyakorlati tapasztalat megléte esetén valósítható meg.

– Meggyőződésem, és nyugodt szívvel jelentem ki, a látottak engem meggyőztek arról, hogy katonáink felkészültek a feladat végrehajtására. Készek arra, hogy a rájuk váró teendőket eredményesen végrehajtsák. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy a veszélyek, amik rájuk leselkednek folyamatos kihívást jelentenek. Az afganisztáni misszió veszélyes, száz százalékos garancia és biztonság nincs. Katonáink biztonságát úgy tudjuk javítani, hogy a kiképzés és a felszerelés területén a lehető legjobbat biztosítsuk számukra – zárta értékelését Tömböl László vezérezredes.

A Clever Ferret 2010 gyakorlat szakmai napja az úgynevezett statikus bemutatóval folytatódott, amelyen a résztvevők megtekinthették a három ország gyakorlaton résztvevő alakulatainál rendszeresített technikai eszközöket.

A Többnemzeti Szárazföldi Kötelék fő látogatói napját május 31-én rendezik meg, amelyen – a tervek szerint – a három ország politikai és katonai vezetése is részt vesz.

Kapcsolódó cikk:
Megkezdődött a 2010-es Clever Ferret

1595902525
 

1595902525
 

1595902525
 

1595902526
 

1595902526
 

1595902526
 

1595902526
1595902526
 

1595902527
1595902527
 

1595902527
 

1595902527
 

1595902527
 

Fotó: Rácz Tünde