Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Puskás Tivadar szellemi örökségét viszik tovább

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. szeptember 19. 15:10

„A Magyar Honvédség nem működhet korszerű, 21. századi színvonalú híradás nélkül”, írta köszöntő levelében dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Magyar Honvédség Híradók Napja alkalmából szeptember 19-én rendezett központi állománygyűlése alkalmából. A rendezvényen részt vett Juhász István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója is.

Hétfő délelőtt a Honvédelmi Minisztérium Lehel úti objektumában a Híradók Napja megünneplésére rendeztek állománygyűlést. „A honvédség kötelékében szolgáló teljes híradó szakállomány számára rendkívül fontos ez a nap, hiszen ekkor emlékezhetünk méltóképp a távközlés egyik legnagyobb alakjára, Puskás Tivadarra", mondta ünnepi beszédében Csipszer Tibor őrnagy.

„Puskás Tivadar kiváló példaképe a híradó szakállománynak. Életpályája, munkássága és vállalkozó szelleme előtt tisztelegve méltán választották a híradók fegyvernemi napjává születésének napját. Elkötelezettsége, tevékenységének elismerése arra kell, hogy ösztönözze a Magyar Honvédség híradó állományát, hogy ismereteik folyamatos fejlesztésével és áldozatos munkával folyamatosan megfeleljenek a kor kihívásainak."

Csipszer Tibor kiemelte: a Magyar Honvédség állományába rendkívül nagy létszámú és széles feladatkörrel rendelkező híradó szervezet tartozik. Ezen szervezetek – legyen szó ezredről, zászlóaljról vagy századról – állománya az elmúlt években magas szinten képes volt biztosítani a híradó szolgáltatásokat, és fejleszteni azokat. „Állományunk sikeressége mögött áll Puskás Tivadar munkássága, és az elmúlt években, évtizedekben eredményesen szolgáló híradó alegységek tevékenysége. Ennek az útnak a folytatása kell, hogy ösztönözzön minket arra, hogy néhány évvel később tisztelettel és megbecsüléssel emlékezhessünk, emlékezhessenek közösen elért eredményeinkre, szakmai sikereinkre", zárta beszédét.

Ezt követően dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntő levelét olvasták fel. A tábornok levelében hangsúlyozta: a Magyar Honvédség nem működhet korszerű, 21. századi színvonaú híradás nélkül. „Ennek megvalósítása érdekében, a szervezetek vezetésének stabil technikai feltételei biztosításában nélkülözhetetlen a híradó-technikai rendszerek digitális eszközökkel történő végleges kiváltása, a híradó szervezetek speciális, szolgáltatás-orientált fejlesztése", hangsúlyozta Benkő Tibor, kiemelve az új elvárások szerinti vezetési rendszerek és komplex hálózatok kiépítésének fontosságát úgy nemzeti, mint szövetségi vonatkozásban. „Nagy felelősséget és szakmai elvárásokat támaszt a nemzeti és szövetségi feladatokra egyaránt felkészült, telepíthető híradó és informatikai század létrehozása. Az új képesség létrehozásában nagyban számítunk a híradó szakemberek szakmai tapasztalataira, tudására és tenni akarására", fogalmazott.

A vezérezredes méltatta a híradószolgálat elismerésre méltó, néha váratlan körülmények között is magas fokú munkáját, áldozatkészségét, elkötelezettségét, hivatástudatát, felkészültségét. „Kérem önöket, hogy Puskás Tivadar példáját és szellemi örökségét követve, tudásuk és szakmai ismereteik szüntelen fejlesztésével legyenek képesek megfelelni a kor kihívásainak, és álljanak készen nagyszerű hivatásunk, az ország fegyveres védelme teljesítésére", zárta levelét a Honvéd Vezérkar főnöke, aki mindehhez sok sikert és jó egészséget kívánt az állománynak.

A köszöntőlevél felolvasása után dr. Lindner Miklós nyugállományú altábornagy, a Puskás Tivadar Híradó Bajtársi Egyesület elnöke kötötte fel a zászlószalagot az MH Támogató Dandár MH Híradó és Informatikai Rendszerfőközpont alakulat zászlajára, majd elismerések átadására került sor. Ezután Juhász István vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint kiemelte, az állomány példaképül szolgálhat mindenki számára, hiszen az elmúlt időszak feladatait legjobban ellátó szervezetek egyikéről van szó, amely még a kevés erőforrás és a szűkös lehetőségek ellenére is tisztességgel, becsülettel, hatékony erőforrás-gazdálkodással végezte munkáját. Emellett a gyakorlatokon is kiválóan helytálltak. Juhász vezérőrnagy sok erőt, egészséget és sikert kívánt a további munkához.

 
 

 Fotók: Szabó Lajos