Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Romlik a biztonsági helyzet Afganisztánban

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. június 19. 10:20

Egyre romló biztonsági helyzetben dolgoznak a magyar katonák Afganisztánban, akik a felszerelésükkel alapvetően elégedettek – foglalta össze eddigi afganisztáni tapasztalatait dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az elhangzott információk alapján két ügyben vizsgálatot kezdeményezett.

Ki kell vizsgálni, hogy a nemrégiben Mazar-e Sharifba érkezett magyar katonákat miért sátrakban és nem páncélozott konténerekben szállásolták el, illetve azt is, hogy a Kabulban dolgozó logisztikai kiképzők miért nem kapták meg időben a páncélozott terepjárókat, amelyek nélkül kénytelenek voltak harcjárművekkel közlekedni a városban. Mindkét ügyben felmerül a szervezési probléma, vagy a személyi felelősség kérdése – mondta dr. Hende Csaba.

Szintén a katonák biztonságát érinti, hogy a Pol-e Khumriban lévő magyar bázis egy völgyben fekszik, amelyet magas hegyek öveznek. E magaslatok túloldalán már a felkelők kezén lévő terület van. Mindez nyugtalanságra ad okot, ezért a miniszter tárgyalt a NATO helyi politikai és a katonai döntéshozóival a helyzet kezelése érdekében. Többek között ez is szóba került a Stanley McChrystal vezérezredessel, a nemzetközi NATO-erők (ISAF) parancsnokával folytatott megbeszélésen. A honvédelmi miniszter kérte tárgyalópartnere támogatását a katonai felderítésben, illetve abban az esetben, ha esetleg támadás érné a bázist.

További cikkek a honvédelmi miniszter afganisztáni útjáról:
Megbeszélés a védelmi miniszterrel
Közszolgálati egyetem alapítását tervezik
OMLT: tanácsadás az önálló Afganisztán megteremtéséért
A biztonság a legfontosabb
Afganisztánban a honvédelmi miniszter

1595903439