Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A NATO sikere mindannyiunk érdeke

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. június 19. 10:38

Az Észak-atlanti Szerződés eredményessége ma egyenlő az afganisztáni misszió sikerével – hangsúlyozta Simicskó István államtitkár a Honvédelmi Minisztérium által kezdeményezett öt párti egyeztetésen. A tárca azért hívta össze a megbeszélést,  mert rövidesen meg kell újítani az Afganisztánban szolgáló magyar OMLT és a PRT külszolgálati felhatalmazását.

A nemzeti együttműködés kormánya – követve a hagyományokat – fontosnak tartja, hogy az ellenzéki pártokat is tájékoztassa szándékáról. Az MSZP támogatja a kormányzó pártokat, míg a Jobbik továbbra is megkérdőjelezi az afganisztáni szerepvállalás értelmét, az LMP pedig az elvi támogatása mellett arra kíváncsi, hogy mit tesz majd a FIDESZ – KDNP kormány a katonák biztonságának növeléséért.

Simicskó István egyértelművé tette, hogy a honvédelmi tárca az újabb hat hónapra történő külszolgálati felhatalmazásra tesz majd javaslatot a kormánynak, amely határozatban dönt. Ennek tartalmáról haladéktalanul tájékoztatja majd a törvényhozást és a köztársasági elnököt – hangzott el pénteken a Honvédelmi Minisztériumban zajlott öt párti egyeztetésen, ahol Simicskó István államtitkár arra is emlékeztetett, hogy a Bajnai kabinet fölajánlott ugyan újabb kétszáz magyar katonát a külszolgálatra, ám az ehhez szükséges összegnek csupán a harmadát állította a költségvetésbe. A nagyobbik tétel előteremtésének gondját Orbán Viktor kormányára hagyta.