Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Alaki foglalkozás és ifjúsági tábor

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. június 19. 14:32

Első alkalommal rendeztek honvédelmi tábort a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság támogatásával, gyermekek részére Zánkán. A fiatalok az ország különböző helyőrségeiből érkeztek Balaton parti településre, ahol a „szigorú” katonák felügyelete alatt kapnak egy hetes, „kemény” katonai kiképzést.

Nyolcvannyolc lelkes gyerek, tizenhét hivatásos katona és egy kompletten kiépített katonai sátortábor várta a Zánkára érkező elöljárót, Orosz Zoltán vezérőrnagyot, a HM Honvéd Vezérkar Főnök helyettesét. A fiatal „katonajelöltek" már jóval a tábornok érkezése előtt elkezdték gyakorolni az alapvető alaki szabályokat, bár ezen a napon még az egyszerre lépés is nehézséget jelentett, az egy szakaszba beosztott tizenöt gyermeknek. De a katonás köszönés, az „erőt, egészséget" már egész jól ment, már csak néha volt egy kis „visszhangja"…

A táborvezető Peszt Lajos alezredes kihasználva a sorakozó lehetőségeit, „századgyűlés" szerűen sorra tette fel a táborvezetést érdeklő kérdéseket. „Tegye fel a kezét az, aki tegnapi riadó során elhagyta, valamilyen személyes holmiját?" – hangzott az első kérdés, ám jelentkező nem volt. 

A kérdés persze nem volt véletlen, mivel az előző napi, szélsőséges időjárási viszonyok miatt, „kiképzési" feladatként gyakorolniuk kellett a sátortábor gyors és biztonságos elhagyását. A lányoknak és a srácoknak a közeli sportpályán kellett sorakozniuk, hiszen egy  „éles" helyzetben is itt lett volna a gyülekező, majd a menet a biztonságos kőépületekhez. A kapkodás során pedig könnyen eltűnhet néhány személyes apróság. Szerencsére most mindenkinek megvolt minden felszerelése.

1595903440
 

„A tegnapi vihar eláztatta-e valakinek a ruházatát?" – hangzott a második kérdés, ám jelentkező ekkor sem volt. Nem úgy mint a következő kérdéskor. „Fázott-e valaki az éjszaka során?" – tudakolta Peszt alezredes, s mivel már néhány kéz a magasba emelkedett, azonnal elrendelte: „a katonajelöltek vegyenek fel plusz pokrócokat" a nevelőktől.

A táborvezető a kérdések után ismertette az ünnepélyes megnyitó programját, majd külön kérte a gyerekeket, hogy azt a néhány percet, amíg tartanak a beszédek, próbálják meg fegyelmezetten, katonához méltóan kibírni, azaz ne mocorogjanak és beszélgessenek. Aztán felhangzott a „szerelvényt igazítsd!" vezényszó, s az egyik csoportvezető halkan odasúgta az alakzatban álló gyerekeknek: „na most lehet megigazítani a nadrágokat és egy kicsit vakarózni is!" 

1595903440
 

Aztán az elöljáró katonai tiszteletadással történő, szabályos fogadása minden gond nélkül lezajlott, még a köszönés is jól sikerült. Orosz Zoltán vezérőrnagy a honvédelmi vezetés nevében köszöntötte a táborba érkezett gyerekeket. Hangsúlyozta: nagyon fontos az, hogy legyenek ilyen táborok, mert az elmúlt évtizedben a társadalomban a honvédelmi nevelés, felkészítés igen kis szerepet kapott. Ennek a tábornak vannak hagyományai, mert az előző években a Honvéd Kulturális Egyesület a katonacsaládok gyerekeinek szervezett már hasonló üdültetéseket. Hagyományt szeretnének teremteni ezzel – folytatta a tábornok -, mert vannak olyan katonacsaládok, akiknek egy ilyen tábor nagyon sokat segít a gyerekek nyári foglalkoztatásában. Beszéde zárásaként hangsúlyozta azt is: bízik abban, hogy az elkövetkezendő napokban az időjárás is kedvezni fog a gyerekeknek és a tervezett programokon jól fogják magukat érezni.

Ezt követően az üdülő centrum vezetője Bogó Ágnes köszöntötte a fiatalokat. „Ez a tábor a honvédséggel való jó kapcsolatunk egyik eredménye" hangsúlyozta, majd reményét fejezte ki, hogy még sok hasonló tábornyitást tudnak a jövőben rendezni. „Biztos vagyok abban is, hogy jól fogjátok magatokat Zánkán érezni, mert nagyon sok olyan lehetőség van a tábor területén. Ráadásul, a mai napon ünnepeljük az üdülőcentrum negyvenedik éves születésnapját. Ezért nagyon sok programmal szeretnénk kedveskedni nektek" – mondta Bogó Ágnes, majd mindenkit meghívott egy szelet születésnapi tortára.

1595903440
 

A táborvezető elmondta azt is, hogy a tábor létrejöttéhez  nagyon sok segítséget kaptak a Honvéd Kulturális Egyesülettől, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságtól, a Zánkai Üdülő Centrumtól, valamint az alárendelt alakulatok parancsnokaitól. A táborban az elhelyezés nagyon jó, a gyerekek a sátrakban négyesével laknak. Minden csoportban van pedagógus végzettségű katona és a táborban nagyon komoly egészségügyi szolgálatot működtetnek. Éjszaka felnőttek vigyázzák a nyugalmat és felkészített tűzoltó rajuk is van. A gyerekek az ország minden részéből érkeztek és az egy helyről jötteket különböző szakaszokba osztották be. Húsz olyan gyerek van jelenleg itt, akiktől nem kértek teljes térítést, mert a szülők jövedelme annyira alacsony, ezért az alapítvány segítette ezeket a családokat.

A gyerekek megérkezésekor külön odafigyeltek arra, hogy ki szed rendszeresen gyógyszert, vagy milyen ételre, esetleg  más dologra allergiás. A foglalkozásokon lesz egy kis „katonásdi", például tájékozódás a terepen, túlélő technikák elsajátítása, vegyivédelmi bemutató, de a programokon találkozhatnak különböző alakulatok katonáival is, akik a munkájukról fognak beszélni. Nagyon sok sportversenyt szerveznek a táborlakóknak, s ezekhez rengeteg ajándékuk is van. Mindezek mellett természetesen szerepel balatoni sétahajókázás, kalandpark látogatás és festéklövészet is a programban. „Mindenünk megvan, már csak a jó idő hiányzik, és akkor a gyerekek biztosan jól fogják magukat érezni."- mondta az üdülő centrum vezetője.

1595903440
 

 Fotó: Demeter Ferenc