Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kurd lázadók török katonákra támadtak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 19. 15:47

Súlyos összecsapás robbant ki szombatra virradóra török katonák és kurd lázadók között Törökország délkeleti határtérségében: a harcokban összesen húszan vesztették életüket. Kurd fegyveresek hajtottak végre rajtaütést egy határőrposzt ellen, nyolc katonát megölve, tizennégyet megsebesítve.

A török hadsereg válaszcsapásában – amelyben tüzérséget és harci helikoptereket is bevetettek, a légierő gépei pedig a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki állásait bombázták – tizenkét kurd lázadó vesztette életét. Az ankarai vezetés szerint mintegy kétezer kurd fegyveres talált menedékre Irak északi részén.

A mostani harcokra azt követően került sor, hogy az utóbbi hetekben ismét fellángoltak az összecsapások Törökország délkeleti, zömmel kurdok lakta vidékein a hadsereg és a lázadók között. Utóbbiak – a PKK fegyveresei – a melegebb időjárás beköszöntével egyre gyakrabban szivárognak át Irakból török területre, és hajtanak végre rajtaütéseket katonai vagy rendőri célpontok ellen.

A PKK nemrég felmondta a tavaly meghirdetett egyoldalú tűzszünetet, és felújította fegyveres támadásait. Ezt azzal indokolta, hogy a hadsereg offenzívát kezdett a kurdok állásai ellen, illetve hogy az ankarai kormány akadályozza a több évtizedes konfliktus politikai megoldását.

A török hadsereg egyik vezetője, Fahri Kir tábornok pénteken bejelentette: március óta legalább 130 kurd lázadó halt meg a különböző összecsapásokban, illetve az észak-iraki állásaik ellen végrehajtott légicsapásokban. Eközben a török haderő vesztesége 43 fő volt.