Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres és hiteles

Szöveg: M. Tóth György |  2009. november 12. 10:46

Megtagadták a pártirányítást, elvetették a demokratikus centralizmus ideáját, csak és kizárólag a harminchatezres tagság érdekeinek védelmét, érvényre juttatását vállalták fel, a még javában tartó néphadseregi időkben elsőként használták megnevezésükben a honvédség szót.

1989. november 11-ét írtuk akkor. Katonák és polgári alkalmazottak megrökönyödésére, a magyar szakszervezeti berkeket is meglepve, a hadsereg Hűvösvölgyi katonai objektumában elszánt érdekvédők így alakították meg a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetét, a Hodosz-t.

A Honvédelmi Minisztériumban a szakszervezet ünnepi tanácsülésén idézték fel a húsz éve őrzött emlékeket.

Két évtized múltán persze – a honvédség átalakításának következményeként is – kevesebb civil alkalmazott kevesebb taggal rendelkező érdekvédő szervezetévé alakult át a Hodosz. Ma már persze a közalkalmazottak, köztisztviselők és a honvédelmi miniszter felügyelete alá tartozó gazdasági társaságok alkalmazottai teszik ki a tagság nagy részét. Ma már nem téma, hogy egy valamire való szakszervezet csak érdeket védjen, csak a tagság érdekében szolgáltasson, ha kell, a tárgyalóteremig tartó ingyenes jogi segítséget adjon.

1595893256

Két évtized múltán persze – túl a honvédelmi érdekegyeztetés tárcaszintű fórumának létrehozásán, túl azon, hogy a tudás és a korrektség révén a minisztérium és az alakulatok egyeztetési színterein a szakszervezet megkerülhetetlen tárgyalópartnerré vált – elhangozhatott az ünnepi pulpitusnál: a Hodosz sikeres és hiteles.
A sikeresség és a hitelesség elismerése nem hull egy szakszervezet ölébe sem.

Ahhoz a munkáltatót kell tárgyalásról tárgyalásra meggyőzni: az érdekvédelemi egyeztetés forintra, juttatásra, munkahelymegtartásra vagy épp tisztes elköszönésre váltható eredményei közös sikert, közös hitelességet jelentenek. Ahhoz a tagságra tagdíjuk megfizetésével szavazókat – a műveleti területen, az árvízi mentési munkálatokon, a kiképzés és a gyakorlatok színterein, a műhelyekben, az egészségügyi intézményekben a katonákkal együtt dolgozó civileket kell meggyőzni… Miről is? Hogy a Hodosz húsz évvel ezelőtti megalakítása mégiscsak jó ötlet volt…
Mégiscsak kellett egy szakszervezet, mely kiszámítható szövetséges, egyenrangú és együttműködésre kész partner, legyen bár szó a honvédelmi tárca érdekegyeztetési mindennapjairól, az MSZOSZ-ről, a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetéről, nemkülönben a Honvédszakszervezet és a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Hodosz-t megsüvegelő együttműködéséről.

1595893256
 

A tárca kabinetfőnöke, dr. Szeredi Péter mondta: az alapítók sem gondolták, hogy két évtized múltán intézményesen, elismerten jól működik a honvédségi érdekegyeztetés. Nem gondolhatták, de mindent megtettek érte. A Honvédelmi Minisztérium vezetése köszönetét fejezi ki mindazon segítségért, melyet a jubiláló Hodosz korrekt és felkészült tárgyalópartnerként adott a minisztérium jogalkotó tevékenységéhez, az érdekegyeztetési példaértékű mechanizmusának kialakításához.

1595893256
 

Fotó: K. N. F., B. Zs. és az MH Bakony Harckiképző Központ archívuma