Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merkel és Sarkozy együtt emlékezett

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 12. 10:27

A francia-német barátság jegyében Angela Merkel személyében először vett részt német kancellár a francia elnök oldalán szerdán az I. világháború harcait lezáró fegyverszünet évfordulóján tartott megemlékezésen a párizsi Diadalívnél, ahol a történelemben először csendült fel a német himnusz.

Nicolas Sarkozy beszédében megköszönte Angela Merkel “történelmi gesztusát", amiért elfogadta a meghívást. Az eseményt a hivatali elődeik között 25 évvel ezelőtt történt szimbolikus megbékélés folytatásának nevezte, amikor a verduni csatamezőn Helmut Kohl és Francois Mitterrand kéz a kézben emlékezett meg a két ország háborús halottairól.

Két nappal a berlini fal leomlásának 20. évfordulója után Merkel Párizsban azt hangsúlyozta, hogy a barátsággá alakult francia-német megbékélés túlmutat a két országon, mert annak fő célja Európa.

“Franciaország és Németország tisztában van saját történelmével, de missziójuk közös: a kontinens békéjének biztosítása és megőrzése" – mondta a német kancellár.

“Soha nem felejtjük el, mennyit szenvedtek a franciák a németek miatt a XX. század első felében. De van egy erő, amely segít elviselni a megtörtént eseményeket, s ez a megbékélés ereje. Ebből születhet meg a bizalom és a barátság is" -

1595893255
hangsúlyozta Merkel, aki szerint november 11. a béke napja, a berlini fal leomlásának évfordulója pedig a szabadság szimbóluma Európa számára.

A francia államfő szerint november 11-én Franciaország nem a Németország felett aratott győzelmére emlékezik, hanem arra a háborúra, amely mindkét nép számára szörnyű volt. “A német anyák ugyanazt a fájdalmat érezték fiaik koporsói előtt, mint a francia anyák" – fogalmazott Sarkozy.

Hozzátette: “A sok harc és szenvedés után a két nép megértette, hogy a balsors befejezéséhez kezet kell nyújtania egymásnak: a vér emlékével megpecsételt francia-német barátságot, a békét azóta tudjuk megőrizni, amióta a két nép eldöntötte, hogy együtt építi Európát. Majd félévszázada, hogy együtt építjük a jövőt" – mutatott rá Sarkozy.

A francia elnök a német-barátságot “megőrzendő kincsnek" nevezte, és arra emlékeztetett, hogy a két ország ugyanazokat az értékeket képviseli, és ugyanúgy képzeli el Európa jövőjét. Ezért szerinte mostantól szorosabbra kell fűzni a francia és német politika együttműködését, és a két országnak közös javaslatokat kell tenni a nemzetközi színtéren.

Pierre Lellouche Európa-ügyi államtitkár a múlt héten jelentette be, hogy Párizs kezdeményezésére a két ország kormánya várhatóan januárban közös miniszteri posztot hoz létre. Az azt betöltő személy mindkét ország kormányülésein részt fog venni.

1595893255