Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeres volt a közös kiképzés

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 7. 15:35

Sajtónappal ért véget a Load Diffuser 2010 elnevezésű magyar-amerikai közös repülőharcászati gyakorlat pénteken Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. A kéthetes rendezvényen a honvédség légierejének valamennyi alakulata képviseltette magát.

Véget ért a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison az április 26. és május 7. között megrendezett Load Diffuser 2010 elnevezésű, magyar-amerikai közös repülő harcászati gyakorlat. A kiképzési rendezvényt záró pénteki sajtónapon elhangzott a gyakorlat célja az volt, hogy a repülőbázis pilótái tapasztalatokat szerezzenek és osszanak meg a más típusú repülőgépekkel történő, közös repülések során. Emellett pedig a NATO-ban alkalmazott harceljárások végrehajtása, valamint az úgynevezett keresztkiszolgálás is a gyakorlat célja volt.

1595901606
A kéthetes kiképzési rendezvényen a Magyar Honvédség légierejének valamennyi alakulata képviseltette magát, összesen több mint 350 katona, nyolc Gripen és két MiG–29-es vadászgép vett részt a gyakorlaton. Emellett egy Mi–24-es harci helikopter, valamint egy KUB légvédelmi rakétakomplexum is kapott feladatokat a Load Diffuser 2010 során. Az amerikaiak pedig az Ohioi Nemzeti Gárda légierejének nyolc darab F–16-os vadászrepülőgépét és a kiszolgálásukhoz szükséges földi, műszaki személyzetet telepítették át az óceán túlpartjáról Kecskemétre.

A közös kiképzésre érkezett amerikai repülőgépek és azok személyzete tökéletes partnernek bizonyult a magyar fél számára, hiszen együttműködésüknek köszönhetően lehetőség nyílt a NATO-ban alkalmazott támadó és védelmi légi-szembenállási műveletek önállóan, és kötelékben végrehajtott begyakorlására. Emellett pedig a légvédelmi irányító egységek gyakoroltatását is lehetővé tette a magyar-amerikai közös kiképzés – hangzott el a gyakorlat sajtónapján.

Az amerikai és a magyar vadászrepülőgépek az elmúlt két hétben több mint 220 felszállást teljesítettek, s összesen 234 órát töltöttek a levegőben. Sajnos az időjárás kétszer is beleszólt a katonák terveibe, az izlandi vulkán kitörése után elrendelt légtérzár miatt csak késéssel érkezhettek meg az amerikaiak Kecskemétre, egyszer pedig egy hirtelen lecsapó vihar miatt kellett elhalasztani a betervezett repüléseket.

1595901606

A rendezvényt a Honvédelmi Minisztérium vezetése, illetve az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete is megtekintette. A programot záró sajtótájékoztatón Szekeres Imre honvédelmi miniszter elmondta: a Kecskeméten az elmúlt napokban zajlott harcászati gyakorlat különleges volt. Hiszen Magyarország számára a legfontosabb a légterének ellenőrzése és védelme. Ez a gyakorlat pedig erről a biztonságról és védelemről szólt. Másrészt pedig arról az együttműködésről, amely a Magyar Honvédség és az Ohioi Nemzeti Gárda között kialakult.

A honvédelmi miniszter hozzátette: Magyarország ma teljes biztonságban van, hiszen a hét szomszédos ország közül négy tagja a NATO-nak, vagy az Európai Uniónak, kettővel pedig Partnerség a Békéért megállapodása van az Észak-Atlanti Szövetségnek. Ha valamilyen kockázat kialakul, akkor az csak a levegőből jöhet. Éppen ezért stratégiai kérdés volt a magyar légierő és a légvédelem fejlesztése az elmúlt években.

Különösen nagy tudást és magas szintű technikai ismereteket követel meg két ország légierejének ilyen szintű együttműködése – fogalmazott Szekeres Imre, hozzátéve: a Magyar Honvédség az Ohioi Nemzeti Gárdával „éles helyzetben", Afganisztánban is együttműködik, közösen működtetnek egy OMLT-t az ázsiai országban, egy afgán zászlóalj felkészítése érdekében.

1595901606
A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy a mostani gyakorlaton mind a két ország a legfejlettebb technikáját mutatta be, hiszen a magyarok a Gripenekkel és a MiG–29-esekkel, az amerikaiak pedig az F–16-osokkal jelentek meg.

Tájékoztatója második felében Szekeres Imre arról beszélt, hogy ebben az évben ismét lesz Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató a kecskeméti repülőbázison, mégpedig augusztus 7–8-án. Európa egyik legizgalmasabb bemutatójára kerül sor, mégpedig különleges alkalmak apropóján, hiszen száz éves a magyar katonai repülés és száz éves a magyar géprepülés. Eddig húsz ország jelezte részvételét a kétnapos programon.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott nagykövete tájékoztatójában kiemelte: a Magyar Honvédség és az Ohioi Nemzeti Gárda közötti partnerségi program az egyik legjelentősebb ilyen típusú együttműködés a világon. Az afganisztáni együttműködés különösen példaértékű más országok előtt is, a Load Diffuser gyakorlat pedig arra teremtett jó alkalmat, hogy a meglévő együttműködést tovább lehessen mélyíteni.

1595901606

A nagykövet asszony hangsúlyozta: az a feladat, amelyet a Magyar Honvédség és a Magyar Légierő a NATO-n belül ellát, nagy mértékben hozzájárul a terrorizmus elleni küzdelemhez. S mivel azt nem lehet tudni, hogy a következő merénylet-kísérletre mikor és hol kerül sor, mindig készen kell állni. A magyar légierőben szolgáló férfiak és nők büszkék lehetnek arra, amelyet a terrorizmus elleni harcért tesznek.

A Load Diffuser 2010 gyakorlat jó lehetőség volt arra, hogy a két légierő katonái még jobban kiépítsék együttműködési képességeiket – emelete ki Eleni Tsakopoulos Kounalakis, majd arról beszélt, hogy az Amerikai Egyesült Államok nagyon büszke arra, hogy Magyarországgal dolgozhat együtt annak érdekében, hogy további képességeket fejlesszenek, s ezek segítségével szolgálják a közös célt, a nemzetbiztonságot.

Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke elmondta: a Magyar Honvédség alkotmányban meghatározott feladata az ország területi sérthetetlenségének, légterei szuverenitásának védelme. Mindemellett természetesen a szövetség keretein belül Magyarország együttműködik más országok katonai szervezetivel a béketámogató műveleteiben, illetve ha szükséges, akkor az ötödik cikkely szerinti műveletekben is.

1595901607
Ahhoz, hogy a Magyar Honvédség ezeknek a feladatoknak meg tudjon felelni, képességekkel kell rendelkeznie – tette hozzá a vezérkari főnök –, ám e képességeknek technikai és humán oldala van. A technikai eszközöket be lehet szerezni, ugyanakkor ezeket üzemeltetni is kell, mégpedig mesteri fokon. Az üzemeltetés sokszor nemcsak önmagunknak szükséges, hanem szövetségi keretek között kell megvalósítani. Így a képesség kialakításának legfontosabb része a személyi állomány felkészítése, gyakoroltatása. Csak miután e képességeket megszereztük, tudunk eleget tenni a feladataiknak.

Tömböl tábornok hangsúlyozta: minden kiképzési feladat csúcsa a gyakorlat. A gyakorlat, amelyen komplex formában tudják bizonyítani a katonák, hogy miként sajátították el a szükséges ismereteket.

A HM Honvéd Vezérkar főnöke szerint az elmúlt két hétben egy rendkívül sikeres gyakorlatot hajtottak végre az amerikai és a magyar katonák Kecskeméten. A siker nemcsak a nagyszámú felszállásnak, hanem a feladatok komplexitásának is köszönhető.

1595901607
 

1595901607
 

1595901608
 

1595901608
 

1595901608
 

1595901609
 

1595901609
 

1595901609
 

1595901610
 

1595901610
 

1595901610
 

1595901610
 

1595901610
 

1595901611
 

1595901611
 

1595901611
 

1595901611
 

Fotó: Szűcs László