Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai konferencia a geoinformatika szerepéről

Szöveg: Vastagh László |  2011. május 27. 6:17

A Magyar Hadtudományi Társaság geoinformációs szakosztálya együttműködve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Összhaderőnemi Műveleti Intézet katonai térképész és katonaföldrajzi tanszékével közösen rendezte meg „A geoinformatika szerepe az államigazgatás-, a had- és a rendészettudományban” című konferenciát. A két témakörre – megrendelők elvárásai, oktatás kínálata – koncentrált szakmai konferenciát prof. dr. Padányi József mérnök ezredes, a ZMNE megbízott rektora nyitotta meg május 26-án, csütörtökön az egyetem konferenciatermében.

A rektor – utalva a téma időszerűségére – a korszerűsítés, az áttekintés és a követelményrendszer kialakításának fontosságát hangsúlyozta. A nemzetvédelmi egyetem kiszolgáló, azoknak a szakmai igényeknek tesz eleget, amelyek a megrendelők részéről jelentkeznek. Különösen aktuális ez a konferencia azért is – illeszkedve a Honvédelmi Minisztérium átfogó karriermodell-programjához –, mert az egyetemen olyan intenzív munka folyik, aminek a végső célja, hogy 2012. január 1-jétől a megalakuló nemzeti közszolgálati egyetem hadtudományi karán olyan struktúra jelenjen meg, amely továbbra is képes kiszolgálni a védelmi szféra felől érkező igényeket – fogalmazott Padányi József. Az elnöki megnyitót a HM Védelempolitikai Főosztály művelet-stratégiai osztály vezetőjének előadása követte, amelyben Szöllősi Antal ezredes a szaktárca védelempolitikai elvárásait és elgondolásait fejtette ki.

Tóth László okleveles mérnök ezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat (GEOSZ) szolgálatfőnöke elvárásait, elgondolásait a honvédelmi célok elérése érdekében elvégzendő feladatcsoportokban foglaltak teljesítésén keresztül tartja megvalósíthatónak. Ide sorolta az országvédelmet, a kollektív védelmet, a válságreagáló műveleteket, illetve az egyéb teendőket, mint a katasztrófavédelem feladataihoz történő hozzájárulás, tűzrendészeti feladatok; kutatás-mentés; nemzetgazdasági igények kielégítése, állami topográfiai térképek, adatbázisok biztosítása. Mint mondta, a geoinformációs támogatás az adatellátásból és a szakanyagellátásból áll, mely a szakirányításon, feladat-meghatározáson, ellenőrzésen, valamint a szakképzésen át valósul meg. Alapja a geoinformációs szervezetek összehangolt tevékenysége, illetve a geoinformációs programok végrehajtása. A cél pedig a felhasználó igényeinek kielégítése. Ugyanis az MH GEOSZ térképészeti fő feladatai: a térképészeti és katonaföldrajzi anyagok és adatok biztosítása védelmi célokra; a térképészeti, katonaföldrajzi és tereptani felkészítés végrehajtása; az állami topográfiai térképek előállításának koordinálása, felügyelete; a hatósági feladatok ellátása; a HM Térképészeti Kft. szakmai felügyelete, illetve a nemzetközi térképészeti együttműködés – szögezte le az ezredes.

A szolgálatfőnök a térképész tiszttel kapcsolatos általános ismereteken felüli elvárások között említette a térképészeti, térinformatikai és katonaföldrajzi ismereteket és a folyamatos továbbképzést. A felhasználó tisztek számára pedig mindezt a missziós felkészítéssel egészítette ki. „Mindkét szakterület esetében a szakkiképzés terén két fő feladatunk van: egyrészt biztosítani a Magyar Honvédség szakállománya részére a folyamatos szakmai továbbképzést, amely elsősorban a megjelenő új technikák, technológiák ismertetését jelenti. Másrészt tevékenyen részt veszünk a Magyar Honvédség külföldre vezényelt alakulatainak felkészítésében és kiképzésében is" – mondta az előadó.

Tóth László ezredes kitért a szolgálat fő meteorológiai feladataira is. Ezek között elsősorban a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szervezeteinek, valamint a rendvédelmi szervek időjárási információkkal történő ellátását, a hadszíntéri meteorológiai támogató és biztosító tevékenységet, a Magyar Honvédség meteorológiai infrastruktúrájának fenntartását és üzemeltetését, a meteorológiai szakképzést, a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszer meteorológiai támogatását, illetve a NATO és az EU katonai meteorológiai szervezeteiben történő képviseletet hangsúlyozta.

A második, az oktatás kínálata témakörben dr. Kállai Attila okleveles mérnök alezredes, a katonai térképész és katonaföldrajzi tanszék megbízott tanszékvezetője pedig arról tájékoztatott, hogy tanszékük az egyetem önálló, oktatással és tudományos kutatással foglalkozó szervezeti egysége, amely a vonatkozó jogszabályok, és a Honvédelmi Minisztérium által támasztott képesítési követelmények alapján képez és készít fel katonai vezetőket, hadmérnököket, polgári szakembereket; szervez és vezet továbbképzéseket, tanfolyamokat; folytat tudományos kutatást és konzultációs tevékenységet. E tanszék felelős a katonai vezetői szak katonai térinformatika-, térképész szakirány továbbképzéséért is.

A tudományos-szakmai konferencia a fiatal szakemberek tapasztalatai és jövőképe fórummal ért véget.


 Fotó: A szerző felvételei