Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számos területen mélyíthető az együttműködés

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. február 22. 16:47

Továbbképzési együttműködési megállapodást írt alá február 22-én, szerdán dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar (HVK) főnöke és dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója. A HVK és a BM OKF közös tanácskozásán a két szervezet együttműködésének elmélyítéséről cseréltek eszmét a szakemberek.

1595931660
Benkő Tibor vezérezredes és Bakondi György altábornagy egyaránt jelentős állomásnak nevezte a február 22-én, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában megtartott egyeztetést, amelynek közvetlen előzménye egy hasonló tanácskozás volt a BM OKF szervezésében.

A Honvéd Vezérkar főnöke és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója egyaránt hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a hivatásos katasztrófavédelmi szervek közötti együttműködés fontosságát. Kiemelték, hogy a korábban elért eredményekre támaszkodva kell folytatni a közös munkát a védelmi igazgatási rendszer átalakítása és jövőbeni eredményes működtetése érdekében. Az érintett szervek minél hatékonyabb, összehangolt fellépése különös jelentőséggel bír az olyan esetekben, mint a 2010-es vörösiszap-katasztrófa vagy az árvízi védekezés. A két szervezet akkor tud megfelelően együttműködni, ha pontosan tisztában vannak a másik fél lehetőségeivel: jelen egyeztetés is az alaposabb megismerést szolgálta.

Az új alaptörvény értelmében a Magyar Honvédség alapfeladatai közé tartozik a katasztrófavédelmi megelőző tevékenység, a következmények elhárítása, illetve a részvétel ezek felszámolásában, de az új honvédelmi törvény és az új katasztrófavédelmi törvény is hozott a honvédség számára pozitív változásokat például a finanszírozás vagy a parancsnoki lánc kérdésében.

1595931661
Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese részletesen ismertette a szóban forgó változásokat. Mint mondta, a honvédség katasztrófavédelmi rendszerének vezetési rendje jelenleg is részleges átalakítás, egyszerűsítés alatt áll.

Az együttműködés részleteit illetően a résztvevők megismerkedhettek a honvédségi katasztrófavédelmi rendszer irányító-koordináló szerve, az MH Vezetési és Doktrinális Központ tevékenységével és felelősségével.

A katasztrófavédelmi együttműködésnek szintén kulcsszereplője az MH Honvédkórház, amely többek között mobil orvoscsoportja, sugár-egészségügyi laboratóriuma, pszichológiai tanácsadó, epidemiológiai, oltó-, illetve diagnosztikai csoportja révén tud bekapcsolódni a feladatokba, és egész Európában egyedülálló képességekkel rendelkezik.

Szóba került a katasztrófahelyzetekben folytatandó kommunikációs-tájékoztatási tevékenység is. Alapvető jelentőségű, hogy hasonló helyzetekben a tájékoztatás egységes legyen, ám abba minden olyan résztvevő be tudjon kapcsolódni, aki nélkül a feladat-végrehajtás nem kivitelezhető. E tekintetben szintén tovább mélyíthető az együttműködés a honvédség és a BM OKF között a napi munka, a felkészülés és a kríziskommunikáció terén egyaránt.

Új és jelentős tényező a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi szerepvállalásában az önkéntes tartalékosok bevonása a rendszerbe. Idén februárban megkezdődtek a szerződéskötések az önkéntes műveleti tartalékosokkal, akik innentől kezdve aktív részesei lehetnek a katasztrófahelyzetek elhárításának. A tartalékosok révén jelentősen nő a honvédség által egy árvízi veszélyhelyzetben vagy bármilyen más katasztrófa esetén bevethető erők létszáma. A kiképzés terén szintén komoly együttműködési lehetőségek állnak nyitva a felek előtt, a folyamatos felkészítés mellett a tűzvédelmi és tűzvizsgálóképzéstől kezdve a megelőző tűz- és villámvédelmen át egészen a gyakorlóterek, sportlétesítmények, helyiségharc- és vezetési gyakorlópályák közös-kölcsönös használatáig.

Az érintett területek nagy részén előrehaladott állapotban van az együttes munka, más területeken a két szervezet mélyíteni kívánja a közös tevékenységet. Ennek jegyében írta alá a Honvéd Vezérkar főnöke és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója azt az együttműködési megállapodást, amely a katonai tűzoltók OKF általi továbbképzéséről, illetve az OKF szakembereinek a honvédség részvételét igénylő katasztrófahelyzetekre vonatkozó továbbképzéséről szól.

1595931661

 Fotó: Galovtsik Gábor