Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szarajevói karácsony sportversennyel

Szöveg: Csurgó Gizella õrnagy (Szarajevó) |  2009. december 29. 11:59

Szarajevó csak egy ugrás Magyarországtól, de ez a távolság megsokszorozódik az év-végi ünnepek időszakában. Az MH EUFOR kontingens ötödik váltásának közel másfél száz katonája – szolgálata végéhez közeledve – teljes létszámban, közösen töltötte el az ünnepeket.

Az otthoni szokásoktól eltérően az ünneplés már a karácsony előtti héten megkezdődött.
Igazi téli hóesésben dr. Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár vezetésével delegáció érkezett Szarajevóba, hogy tolmácsolja a honvédelmi tárca üdvözletét a karácsonyi ünnepeket és az újesztendőt műveleti területen töltő állomány részére.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviseletében a delegáció tagja volt Kovács József vezérőrnagy a MH ÖHP parancsnok helyettese, illetve ugyancsak Szarajevóba érkezett dr. Hamar Ferenc nyugállományú vezérőrnagy, a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató helyettese, és Berta Tibor ezredes, Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke.

A küldöttség részére a hadműveleti területem tartózkodó állomány nemzeti rangidőse Siposs Ernő Péter ezredes, a NATO parancsnokság törzsfőnöke Dallos Tamás mérnök ezredes, valamint a MH EUFOR Kontingens 5. váltás parancsnoka, Varga Sándor Zoltán őrnagy tett jelentést az elmúlt időszakban végrehajtott feladatokról.

1595895033
 

Ezt követően az Vadai Ágnes a kontingens 19 női katonájával kötetlen beszélgetést folytatott, majd állománygyűlésen adta át a kontingens 146 katonájának, illetve a NATO és az EUFOR főparancsnokságok állományában egyéni beosztást betöltő 15 katonának, és a rendőröknek a karácsonyi ajándéktárgyat.

Karácsony hetének első napján a kontingens teljes állománya és a Szarajevóban szolgálatot teljesítő törzstisztek megtekintették a Missziók Karácsonya 2009. rendezvényt, amelyet műholdon keresztül Budapestről, az MH Támogató Dandár Zách utcai Maléter Pál Laktanyából közvetítettek. A katonák köszönettel vették a honvédelmi miniszter, a honvédelmi államtitkár, a vezérkar főnök és missziós kollégáik jókívánságait. Az is nagy meglepetés volt, hogy a programon résztvevő családtagok válthattak néhány szót távollévő szeretteikkel.

A szentestét ki-ki közvetlen kollégáival, barátaival töltötte. Horváth József őrnagy, katolikus tábori lelkész az ünnep mindhárom napján szentmisét tartott a magyar tábor közelében lévő meghitt olasz kápolnában. A Katolikus Tábori Püspökség apró ajándékcsomaggal lepte meg a katonákat.

1595895033
 

Karácsony első napján a Szarajevóban szolgáló magyar katonák sportversenyen mérték össze ügyességüket. A jó hangulatban telt, küzdelemmel teli labdarúgó mérkőzéseken a vegyes csapatok érték el a legnagyobb sikereket. A teremfoci bajnokságot Erdélyi Gábor főhadnagy vezetésével a lövész század 1. szakaszának csapata nyerte meg, ahol Komáromi Henrietta szakaszvezető cselei több alkalommal is meglepték az ellenfeleket. A 2. helyezett a kontingens parancsnokság csapata lett, a bronzérmet pedig a logisztikai szakasz csapata vihette el.

Este a műveleti területen tartózkodó összes magyar katona közös vacsorán vett részt, ahol mindenkinek jól estek a hamisítatlan hazai ízek. Az ünnep második napja pihenéssel telt Szarajevóban.

1595895034

 

1595895034

 

1595895034