Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Radikális szigorítások várhatók Detroit után

Szöveg: Szűcs László |  2009. december 29. 14:22

A repülőtéri és a fedélzeti biztonsági intézkedések megszigorítása, valamint újabb merényletkísérletek várhatóak a december 25-i sikertelen repülőgép-robbantás után. Legalábbis így látja Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki a detroiti esettel kapcsolatban nyilatkozott a honvedelem.hu-nak.

Az eset után napvilágra került első információk, mint mindig, most is pontatlanok voltak. Az elmúlt napokban azonban egyre több részlet derült ki, sőt elkészültek az első amerikai elemzések is – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére a december 25-i merényletkísérlettel kapcsolatban Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: a merénylő, már közvetlenül az elfogása után úgy nyilatkozott, hogy az Al-kaida terrorszervezet megbízásából próbálta meg felrobbantani az Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépet. Az azonban csak később derült ki, hogy a 23 éves, nigériai származású fiatalember a nemzetközi terrorszervezet arab-félszigeten működő szárnyához tartozik. A férfi augusztus eleje és december eleje között Jemenben tartózkodott, hogy arab nyelvet és iszlám jogot tanulhasson egy oktatási intézményben. Ám valójában ekkor készítették fel a merényletre.

1595895035
Nógrádi György szerint Jemenben az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a központi kormány hatalma csak a főváros környékére terjed ki. S a nem ellenőrzött területekről szervezik többek között a szaúdi vezetők elleni merényleteket.

– A detroiti merénylet megszervezésekor abból indultak ki, hogy karácsonykor a repülőtereken a nagy forgalom miatt kisebb az ellenőrzés. Ez a terv be is jött. Ráadásul a biztonsági ellenőrzések során általában fémtárgyakat keresnek, a mostani „bomba" azonban nem tartalmazott semmilyen fémet – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

Hozzátette: a merénylő, azaz Umar Farouk Abdulmutallab – hasonlóan a 2001. szeptember 11-i new york-i terrortámadások végrehajtóihoz – gazdag ember, édesapja korábban tagja volt a nigériai kormánynak, és egy bank elnöki beosztását is ellátta. A muzulmán származású, de nem arab fiatalembert beszervezték, kihallgatása során bevallotta, hogy ki volt a kapcsolattartója. Ekkor vált világossá – mondta Nógrádi –, hogy a kapcsolattartó ugyanaz a személy, aki a szaúdi belügyminiszter elleni támadást is előkészítette. Az Al-kaida egyébként előszeretettel szervezi be értelmiségieket, vagy éppen tanulmányaikat folytató fiatalokat. Hiszen ők megbízhatónak tűnnek, illetve diákvízumuk miatt kevésbé célpontjai a repülőtéri ellenőrzéseknek.

Nógrádi György elmondta azt is, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a nigériai fiatalembert nem a biztonsági emberek, hanem egy holland utas teperte le, miután nem sikerült a nála lévő anyagot felrobbantania. A gépen egyébként nem utazott légimarsal. A merénylő a kétkomponensű ipari robbanóanyagot az alsónadrágjába rejtve vitte fel a gép fedélzetére. A port egy gumióvszerbe, a folyadékot pedig egy fecskendőbe töltötte. A szakértők megállapítása szerint a nála lévő nyolcvan gramm por bőségesen elegendő lett volna a gép megsemmisítéséhez. Szerencsére azonban nem sikerült a „vegyítés", az anyag csak meggyulladt, súlyosan megégetve a nigériai férfit. Ezután sikerült leteperni, s ártalmatlanná tenni.

– Mindezek ismeretében az amerikaiak felvetettek egy rendkívül érdekes kérdést. Konkrétan: vajon nem történhetett-e

1595895035
hasonló eset a nyáron, a Brazíliából Franciaországba tartó Air France gép fedélzetén? Hiszen ennek az anyagnak a robbanását gyakorlatilag lehetetlen kimutatni – árulta el Nógrádi György, hangsúlyozva: az is csak a merényletkísérlet után derült ki, hogy britek korábban megtagadták a vízumot a férfitől, ám erről sem a holland, sem pedig az amerikai titkosszolgálat nem tudott. Ennek ismeretében Barack Obama amerikai elnök fogalmazta meg az eset legfontosabb tanulságát, vagyis: nonszensz, hogy a titkosszolgálatok nem értesítik egymást az ilyen esetekben – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

A merényletkísérlet után természetesen a biztonsági intézkedések radikális szigorítása várható – mondta a biztonságpolitikai szakértő, majd arról beszélt: az amerikaiak már döntöttek is arról, hogy a repülőgépeket található WC-ket ellenőrzik és ellátják kamerákkal. Emellett a leszállás előtt egy órával már senki nem használhatja a mellékhelységeket, sőt az utasok takarókat sem kaphatnak a landolás megelőző hatvan percben. Ugyancsak szigorítás, hogy ezentúl nem vetítenek térképeket a gépeken, így az utasok nem tudhatják, hogy éppen melyik város felett járnak. A repülőtereken pedig olyan szkennereket helyeznek üzembe, amelyek teljesen átvilágítják az utasokat, láthatóvá téve minden eldugott tárgyat, de akár a műmelleket, vagy éppen a műfogsort is. A tervezett intézkedésnek azonban emberi jogi kérdéseket is felvetnek – vélekedett Nógrádi.

Az Európai Unióban egyelőre még nem döntöttek, hogy milyen szigorításokat vezessenek be. Emiatt az EU tagországok repülőterein – így természetesen Ferihegyen is – még mindig várnak az állásfoglalásra.

Nógrádi György egyébként úgy látja, hogy a december 25-i merényletkísérletet várhatóan újabbak követik majd. A lehetséges elkövetők ugyanis „felbuzdultak" annak sikertelenségén. Ráadásul a további támadásoknak azért is van realitása, mert Obama erőfeszítései ellenére még mindig nem sikerült visszaszorítani a nemzetközi terrorizmust.

1595895035