Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szent kötelesség!

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. augusztus 5. 11:29

Az Országgyűlés július 11-én megszavazta a hon védelmének új törvényét. A paragrafusok általános vitájának nyitányakor a honvédelmi miniszter Deák Ferenc szavait citálta. Ekként: „Az ostromállapot szomorú kényszerűség; isten mentse a hazát, hogy rá szüksége legyen. De az ostromállapotnál még súlyosabb állapot az, ha nincs törvény, mely azt szabályozza…” Időzzünk el most a honvédelmi törvények, a törvénykezés és a törvényhozás sajátos, évszázados világában…

A haza bölcse 1868. december 6-án, a képviselőházban, a katonai bíróságokról szóló törvényjavaslat vitájában osztotta meg hallgatóságával idézett gondolatait. „Intelmének" tárgya, az „ostromállapot", mint kivételes állapot, napjainkban szerencsére csak a paragrafusok megalkotásakor szerepelt napirenden. De a törvényi passzusok megalkotásával – miként a korábbi századok véderővel, honvédelemmel foglalkozó törvényei, minden rendű és rangú szabályai – ezúttal is békeidőben szabták meg a különleges jogrendben bevezethető intézkedéseket.

(A téma iránt érdeklődők a http://www.parlament.hu/irom39/03478/03478-0030.pdf linken érhetik el az egységes keretbe foglalt normaszöveget.)

Az új paragrafusok némely betűjének felidézése elé, íme némi történeti részlet…
Dr. Lakatos László nyugállományú mérnök vezérőrnagy, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem professzora, írta doktori értekezésében: „A mai értelemben vett törvényi formában 1848-ban született az első jogi szabályozás – mégpedig a nemzeti őrseregről szóló törvénycikk – a védelemi igazgatás egyes területeiről. Paragrafusai szabályozták a nemzeti őrsereg összetételét, vezetési rendjét, és megkülönböztették a béke- és a rendkívüli időszak fogalmát, egyszersmind a haderő eltérő feladatait is. Ahogy a 17. paragrafusában olvasható: a nemzeti őrsereg szolgálata, rendes és rendkívüli esetek szerint különbözik, a helybeli közcsend és béke rendszerinti, vagy rendkívüli állapotához képest."

(További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 12-én megjelenő számában!)