Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szoboravató és számháború

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. szeptember 20. 6:22

Látványos programokkal ünneplik szeptember 24-e és 29-e között az 1848-as pákozd-sukorói csata évfordulóját, valamint a Szárazföldi Haderőnem Napját. A Katonai Emlékpark Pákozd (KEMPP), a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) és Székesfehérvár Önkormányzatának együttműködésével megvalósuló programokról szeptember 19-én, hétfőn délután tartottak sajtótájékoztatót Székesfehérváron.

Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere a sajtótájékoztatón kifejtette: Székesfehérvár több mint ezeréves múlttal rendelkezik a honvédelem területén is. Hozzátette: a város vezetése mindig is fontosnak tartotta az ifjúság honvédelmi nevelését. Leszögezte: amennyiben az új önkormányzati törvény lehetőséget ad rá, tulajdonrészt kívánnak szerezni az emlékparkot működtető cégben.

1595924750

Dr. Görög István ezredes, az MH ÖHP társadalmi kapcsolatok főreferense a részletes program ismertetése előtt elmondta, hogy tavaly először sikerült az érdekelt önkormányzatok részvételével megrendezni a Honvédfesztivált, amelynek már a neve is annak sokrétűségére utal. Hozzáfűzte: a programsorozatban minden korosztály megtalálja a számára kedvének valót. Emellett – folytatta a főreferens – a szakmai pontosság és a tartalmasság is követendő célként lebegett a szervezők szemei előtt.

Hallhattuk: mivel a pákozdi emlékpark emléket állít az elmúlt 160 év katonáinak is, ezért a rendezvénysorozat szeptember 24-én, különböző korok hagyományőrző csoportjainak bemutatójával kezdődik, majd szeptember 25-én megemlékezésekkel folytatódik. Ezen a napon többek között ünnepélyes keretek között felavatják a „méltatlanul elfeledett" Móga János altábornagy, a pákozdi csata fővezérének szobrát. (Egyébként idén novemberben lesz halálának 150. évfordulója.)

Eddig hagyomány volt, hogy minden évben hagyományőrző katonák segítségével úgymond újrajátszották a pákozdi csatát. Görög István ezzel a mozzanattal kapcsolatosan aláhúzta: mivel az utóbbi időben ez a csatabemutató a rendelkezésre álló anyagi források hiányában egyre „sekélyesebbé" vált, ezért – a szakmaiságot szem előtt tartva – a pákozd-sukorói csatát megidéző emlékütközetet legközelebb majd 2013-ban rendezik meg. Elmondta: a tervek szerint 2013 után ötévente kerülne sor erre a bemutatóra, ami viszont valóban méltó lesz a dicsőséges ütközethez.

Szeptember 26-án és 27-én a fiataloké lesz a főszerep: előbb általános iskolások honvédelmi versenyét rendezik meg Székesfehérváron, majd pedig országos számháborút rendeznek az emlékpark környékén, amire a KEMPP honlapján keresztül már lehet is jelentkezni.

A főreferens kiemelte: az idei év egyik legkülönlegesebbnek ígérkező programjára szeptember 28-án kerül sor, amikor is a sukorói református templomban a százhatvanhárom évvel ezelőtt ugyanott megtartott sorsdöntő haditanácsra emlékeznek. Mint elhangzott: itt dőlt el voltaképpen a forradalom és szabadságharc sorsa, hiszen az illetékesek azon az este döntöttek arról, hogy Jellasics csapatainak támadása esetén a magyar katonák felveszik a fegyveres harcot. A templomban ökumenikus imát celebrálnak a szabadságharc hőseire emlékezve; a megemlékezésen pedig fellép a Honvéd Férfikar.

A programsorozat zárásaként szeptember 29-én ünneplik a Szárazföldi Haderőnem Napját és ugyancsak az utolsó napon kerül sor a fiatalok számára kiírt III. Honvédelmi Járőrversenyre. A fesztiválsorozatot aznap délután záróünnepséggel búcsúztatják. A rendezvénysorozat fővédnöke dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

1595924750
 
 Fotó:A szerző felvételei