Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szulejmán szultán szablyája Budapesten

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. július 16. 8:18

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a héten a Hadtörténeti Intézet és Múzeum legújabb kiállítását “Közös múlt hadtörténeti emlékei – válogatás a Török Hadtörténeti Múzeum kincseiből” címmel. A megnyitó baráti párviadallal kezdődött, de kiderült az is, hogy honnan ered a – ma már nemzeti ételünknek számító – töltött káposzta. 

A megnyitón Dr. Holló József Ferenc ny. altábornagy a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, valamint Oya Tuzcuoglu a Török Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is beszédet mondott.

A megnyitó – melyen részt vett Muzaffer Sen ezredes török katonai és légügyi attasé, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Külügyminisztérium képviselői is – a “Végeknek tüköri" katonai hagyományőrző egyesület török-magyar baráti párviadalával kezdődött.

1595889333
A bemutatón megtudtuk: mikor a török szultán és a magyar király között békeszerződés volt érvényben, mindenféle harc tilos volt, az egyezmény megszegőit szigorú büntetéssel sújtották. Ám ennek ellenére a török és a magyar katonák néhanapján összejártak és összemérték tudásukat.

„A jó felszerelés, valamint a török könnyed viselet elengedhetetlen volt az ilyen harcokhoz"- kezdte meg beszédét Holló József, és hozzátette: a magyar katonát süvegéről, a törököt turbánjáról lehetett felismerni.

Beszédében kitért a török-magyar gyökerek fontosságára, példaként említette a közös szavakat (mint a paplan vagy a pipa) és finom ételeink eredetét is, így például kiemelte a töltött paprikát és a töltött káposztát, melyek török eredetűek – ugyanígy a töröktől származik a bor is.

Kitért a magyar hazafiakra, Bem Józsefre, Rákóczi Ferencre, Thököly Imrére, Kossuth Lajosra, valamit több a politikai üldözöttre, akik száműzetésük idején Törökországban leltek menedékre.

Oya Tuzcuoglu ugyanakkor a két ország közti jelenlegi szoros kapcsolatának fontosságát is hangsúlyozta. Mint mondta, e kiállítás a magyar-török kapcsolatok egy újabb jeles eseménye.

1595889333
„A tárlat a török és a magyar katonai szervek közötti éves szintű együttműködés keretében jött létre, és november 15-ig lesz látható. Õszintén remélem, a kiállítás kiváló lehetőséget nyújt a két ország közötti kapcsolatok továbbfejlesztésére és elmélyítésére. Ahogyan a történelem során megismert szabadságharcosok török területeken vendégeskedtek, úgy a magyar nemzet is kinyilvánította szolidaritását és szimpátiáját Musztafa Kemál atatürk irányába, amikor a törökök szabadságharcát vezette"- mondta a nagykövet.

A beszédek után a nagykövet asszony és a főigazgató elvágták a kiállítás jelképes szalagját, és többed magukkal megtekintették a kiállított tárgyakat; olyan egyedi műtárgyakat láthatunk a múzeumban, mint Nagy Szulejmán szultán szablyája, Enver pasa ruhája vagy Ahmet Muhtar pasa, nagyvezír egyenruhája, kitüntetései és díszfegyverei.

A tárlat törzsanyagát válogatott keleti díszfegyverek és iparművészeti remekek alkotják, ugyanakkor a török fél értékes magyar anyaggal is ellátta a múzeumot, így láthatóak a 16. század jellegzetes magyar huszárfegyverei, sőt, első világháborús eszközök is, utalva arra, hogy egykori ellenfeleink a 20. században már szövetségesünkként harcoltak.

A kiállításra látogatóit két janicsár harcos várja a bejáratnál nap mint nap, akik korhű viseletben és fegyverzetben eszünkbe juttatják a középkori oszmán haderő leghíresebb és legfélelmetesebb alakulatát.

1595889333