Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tervek, célok, eredmények

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. február 9. 7:13

Melyek voltak a szervezet számára a legfontosabb 2011-es események és milyen feladatok várnak idén a tartalékosokra – egyebek mellett erről is kérdeztük dr. Czuprák Ottót, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (Matasz) elnökét.

Milyen évet zárt a szövetség? Mik voltak a legfontosabb feladatok 2011-ben?

A nehéz körülmények ellenére is eredményes volt a tavalyi esztendőnk. Szerettünk volna ugyan még többet hozzátenni a magunk részéről az önkéntes tartalékos rendszer felállításához, de abban bízunk, hogy jövőbeli működtetésében majd nagyobb részt tudunk vállalni. A műveleti tartalékosok esetében viszont komoly eredményeket tudhatunk a magunkénak. Több mint ezer tagunk jelentkezett műveleti tartalékosnak, és még többen vannak, akik szívesen vállalnák évente egy-két hónapra a „készenléti tartalékosok" szerepét.

Teendője van a Matasznak a hazafias és honvédelmi nevelés területén is. Hogyan állnak ezzel, és milyen terveik vannak erre az évre?

1595931053
Szövetségünk tagjai több mint tíz középiskolában és három felsőfokú intézetben működnek közre aktívan a katonai alapismeretek és honvédelmi ismeretek oktatásában. A múlt évben nyolc megyében nagy érdeklődés és aktív részvétel mellett rendeztük meg az „Egy nap a honvédelemért" című programot nemcsak középiskolásoknak, de idősebbeknek, sőt családoknak is. Kedveltek voltak a már bevált „harci túráink" is.

Egyik nagy rendezvényünket megtisztelte Hende Csaba honvédelmi miniszter is, és több olyan programmal is büszkélkedhetünk, amelyen részt vett dr. Simicskó István, a tárca parlamenti államtitkára. A minisztérium vezetői így személyesen is meggyőződhettek munkánk hasznosságáról. Mindezek mellett tovább nőtt szervezetünk missziós tagozatának szerepe: tavaly már minden kibocsátó- és visszafogadó ünnepségen képviseltettük magunkat, folyamatos volt a kapcsolattartás a misszióba készülőkkel, az onnan visszatérőkkel, sőt ez utóbbiakkal rendszeresek voltak az eszmecserék is.

A Matasz mindig nagy teret szentelt nemzetközi kapcsolatainak. Tavaly is fontos volt az önök számára ez a terület?

Igen, nemzetközi kapcsolataink tovább erősödtek, bővültek. Aktívan részt vettünk mind a CIOR (NATO Tartalékos Tisztek Szövetsége), mind a Gamingi kezdeményezés munkájában. Ez utóbbi konferenciáját 2011-ben mi rendeztük Gödön, 14 ország részvételével, miután 2010–2011-ben az elnökséget Magyarország adta. Jól alakultak kétoldalú kapcsolataink is a horvát, a német, az olasz, a román, a szlovén és a szerb társzervezeteinkkel. Ezek közül a múlt évben is kiemelkedett a német–magyar kapcsolat, hiszen a Német Bundeswehr Tartalékos Szövetség (VdRBw) ismét hihetetlen nagy, több tízmillió forintos humanitárius segítséget nyújtott több megyénk számára is. A múlt évben, Németországban került sor a már nyolcadik alkalommal megrendezett német–magyar tartalékos szemináriumra. Ez azért is volt különösen hasznos, mert mindkét országban új tartalékos rendszert hívtak életre.

Ugyancsak eseményekben gazadag esztendőt tudhat maga mögött a hagyományőrző tagozatunk is. Egyre több programra hívják meg tagjait, és ők egyre több rendezvényen, ünnepen mutatják be élőben mindazt, amiről a mai generációnak legfeljebb elképzelései vannak.

Az idei tervekről hallhatnánk valamit, annak ismeretében, hogy ez az év sem lesz könnyebb a tavalyinál?

Szeretnénk az önkéntes tartalékos rendszerrel kapcsolatos további feladatokban aktívabban részt venni. Igen fontos az érdekeltek pontos, precíz tájékoztatása. Az új közigazgatási tervekhez igazodva a járásokban, sőt falvakban is létre kívánjuk hozni a tartalékos rendszer elemeit, a tartalékos klubokat. Cél, hogy ahol lehet, mindenhol legyen legalább egy szakember, aki szükség esetén pontosan tudja mi a teendő. Tavasszal Csongrád megyében szervezünk egy ezzel kapcsolatos szemináriumot, hiszen ebben a kérdésben éppen itt állunk a legjobban. Céljaink elérése érdekében még szorosabbra kívánjuk fűzni együttműködésünket az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksággal, a toborzóirodákkal és az érdekképviseletekkel. Még a tavalyinál is nagyobb figyelmet szentelünk a hazafias nevelésre, a honvédelmi oktatásra és a KatonaSuli programra. Mindezek mellett nemzetközi kapcsolataink további erősítése, bővítése is alapvető érdekünk. Ami pedig a közeljövőt illeti: készülünk február végi küldöttértekezletünkre, ahol ezeket az elképzeléseket végleges formába öntjük.

Fotó: A szerző felvétele