Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tőr a katonáknak, kályha a gyerekeknek

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2008. december 16. 14:29

Közel 500 magyar katona szolgál jelen pillanatban is Koszovóban, akik a karácsonyi ünnepeket is családjuktól távol töltik majd. Õket látogatta meg dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. Nem érkezett üres kézzel, hiszen a közelgő ünnepek alkalmából minden katonának személyesen adta át a Honvédelmi Miniszter ajándékát, egy tőrt.

December 11-én, a délelőtti órákban érkezett meg Koszovóba dr. Vadai Ágnes államtitkár, illetve kísérői, köztük Benkő Tibor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese. A megérkezést követően a pristinai KFOR főparancsokságra vezetett a delegáció útja, ahol elsőként az ott szolgáló magyar katonákkal találkoztak. Ennek keretében az államtitkár asszony átadta a honvédelmi miniszter ajándékát és kívánt minden magyar katonának békés, boldog ünnepeket.

Az ünnepséget követően a delegáció meghallgatta Imecs Zoltánnak, a Magyar Köztársaság koszovói nagykövetének előadását Koszovó jelenlegi politikai helyzetéről, majd megtekintették az egészségügyi csoport (MEL – megelőző egészségügyi laboratórium) munkahelyét. A pristinai látogatás végén dr. Vadai Ágnes megbeszélést tartott a KFOR erők olasz főparancsnokával Giuseppe Emilio Gay altábornaggyal.
A megbeszélés után a delegáció helikopterre szállt, és mintegy félórás repülést követően megérkeztek az MH KFOR Zászlóalj állomáshelyére, a nyugat koszovói Pec városában lévő Villaggio Italia táborba.

Itt dr. Vadai Ágnest Giovanni Armentani dandártábornok, a Multinational Task Force West parancsnoka, Mórucz László alezredes, a MH KFOR Zászlóalj parancsnoka, illetve a törzstisztek nevében Csombók János alezredes fogadta. A hivatalos köszöntés után az államtitkár a törzsben, illetve a zászlóalj kötelékében szolgáló katonanőkkel találkozott, és egy kávé mellett kötetlen beszélgetést folytatott velük. A nap végén, ünnepi vacsora keretében az itt szolgáló katonák is megkapták az ajándék tőrt.

Másnap reggel a delegáció részt vett a tábor zászlófelvonási ceremóniáján, majd meghallgatta a zászlóaljparancsnok jelentését. Az előadást követően az államtitkár „gyakorlatban" is megtapasztalhatta mindazt, ami a jelentésben szerepelt. A délelőtt folyamán a delegáció a Novo Seloban lévő általános iskolát tekintette meg. Ezt az iskolát az MH KFOR Zászlóalj az ősz folyamán újíttatta fel, ám a segítségnyújtás ilyenkor a hideg téli időszakban is elengedhetetlen. Mivel a tantermekben a fűtés nehézkesen megoldott, ezért ennek enyhítésére a zászlóalj CIMIC részlege kályhákat vásárolt, amelyeket dr. Vadai Ágnes adott át ünnepélyes keretek között az iskola igazgatójának. Az igazgató megköszönte mindazt a munkát, amelyet a magyar katonák az elmúlt időszakban végeztek a térségben, illetve körbevezette a delegációt a felújított épületben.

A területbejárás részeként Vadai Ágnes Mórucz László alezredes kíséretében ellátogatott Brestovikba, egy szerb kisebbségi településre. Itt találkozott a helyiek képviselőjével, illetve beszélgetett a faluban gyalogjárőrt végrehajtó magyar katonákkal is.