Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új felszereléseket kapnak katonáink

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. augusztus 19. 6:44

Új felszerelést kap az afganisztáni magyar újjáépítési csoport (PRT): az Egyesült Államok mintegy 30 terepjárót ajándékoz a magyar honvédségnek – jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter hétfőn Szolnokon, az 5. afganisztáni váltás ünnepélyes búcsúztatásán.

Az amerikaiak 27 páncélozott terepjárót ajánlottak fel Magyarországnak. Emellett speciális kiképzési lehetőséget is biztosít az Egyesült Államok a magyar katonáknak, tűzszerészeknek. Ennek keretében egyrészt magyar katonák utaznak majd Amerikába kiképzésre, valamint amerikai tűzszerészek érkeznek majd Magyarországra. A két ország elmélyíti továbbá az úgynevezett hadszíntéri együttműködést, fejleszti az információcserét – mondta Szekeres Imre.

Saját robotrepülőik továbbra sem lesznek a kinti katonáknak, a tűzszerész robotok azonban működnek – mondta a tárcavezető. Jelenleg két tűzszerész robotja van a magyar PRT-nek, de ennél többel is dolgoznak a magyarok. Saját robotrepülői azonban nincsenek a magyaroknak, azokat, amelyeket használnak, más szövetségestől kéri kölcsön Magyarország, ha szükség van rájuk – tette hozzá a miniszter.

A tervek szerint 6 pilóta nélküli robotrepülőt vásárolt volna Magyarország egy lengyel gyártótól, ezeket azonban vissza kellett küldeni, mert nem feleltek meg a feltételeknek. A szállító cég kártérítést fizetett Magyarországnak. A szaktárca pedig újabb közbeszerzési eljárást írt ki, eddig két ajánlatot kaptak – mondta Szekeres Imre. Az új eszközök mellett tart a tábor erősítése, eddig 1 milliárd forintot költött Magyarország az afganisztáni táborra – tette hozzá.

A miniszter arról is beszélt az MTI-nek nyilatkozva, hogy a most Afganisztánba induló katonák – igazodva a folyamatosan változó körülményekhez – a korábbitól eltérő kiképzést kaptak. A tárcavezető részleteket nem kívánt elárulni, mindössze annyit mondott, hogy a kiképzésnél növelték az úgynevezett erőmegóvási képességet, ez a gyakorlatban erősebb biztosítást jelent a járőrözéskor. A kiképzés egyébként a korábbiakhoz hasonlóan több hónapig tartott.

 

A 224 katona szolnoki búcsúztatásán Szekeres Imre arról is beszélt, hogy nehéz időszakban megy ki az 5. váltás a közép-ázsiai országba, a biztonsági helyzet ugyanis romlott az utóbbi időben, ráadásul két magyar katona is elesett Afganisztánban. A miniszter szerint a katonák halála után példaértékű volt a bajtársak, a társadalom és a politika hozzáállása a történtekhez.

Szekeres Imre kiemelte: Magyarország nem hátrál meg, folyamatosan vizsgálja, hogyan tudja még jobban kivenni részét a szövetségesi feladatokból. Ennek jegyében a PRT mellett októbertől magyarok irányítják a kabuli nemzetközi repteret, 75 katonával.

A honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy Afganisztánnal összefüggésben jelenleg két fő kérdés van: a szövetségi szolidaritás megerősítése és az, hogy a tagállamok közös stratégiát fogadjanak el az ország jövőjéről.

 

A tárcavezető szerint akár 5 éven belül fokozatosan csökkenthető majd a katonai feladatok részaránya Afganisztánban, miközben nőhet a helyi erők kiképzésére fordított figyelem.

Magyarország 2006 óta működtet tartományi újjáépítési csoportot Afganisztán északi részén, Baglán tartományban. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is.

Az afganisztáni a NATO legnagyobb művelete, amelyben a tagállamok mellett más országok is részt vesznek. Az úgynevezett ISAF-csapatok száma így meghaladja a 40 ezret, míg az afgán nemzeti hadsereg létszáma ennek körülbelül 10 százaléka.

A hétfői szolnoki búcsúztatás az 5. volt a magyar honvédség történetében, a katonai csoportok fél évente váltják egymást az afganisztáni magyar táborban.
Az ünnepségen a szakminiszter és a vezérkari főnök mellett részt vett mások mellett az amerikai és a német nagykövet is.

Az esemény után a magyar honvédelmi miniszter és az amerikai nagykövet átadott egy játszóteret, amelyet a Floridai Légi Nemzeti Gárda 202-es repülőszázada épített a megyeszékhelyen.