Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új szövetségesi viszony Horvátországgal

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. május 20. 7:33

Kaposváron találkozott a két ország honvédelmi minisztere, és egyeztették azokat a feladatokat, amelyek az új szövetségesi viszonyból a honvédelmi vezetésre hárulnak. A miniszterek a Kossuth téren megrendezett ünnepségen jelentették be, hogy a két ország együttműködésében új fejezet kezdődött.

A díszszázad parancsnokának a jelentését követően a zenekar eljátszotta a két ország himnuszát. Dr. Szekeres Imre beszédének bevezetőjében köszöntötte Branko Vukelit, a Horvát Köztársaság védelmi miniszterét. Hangsúlyozta, hogy eddig a két ország baráti kapcsolatát a szövetségesi viszonya váltotta fel, hiszen a Horvát Köztársaság április 4-ével belépett abba a szövetségbe, amelynek Magyarország már 10 éve tagja. Amikor Magyarország felvételt nyert a szövetségbe, egyetlen NATO tag szomszédja sem volt, ma már négy szomszédos ország is tagságot nyert és a másik három szomszédunk a partnerséggel a békéért programban vesz részt.

1595887247
Horvátországot várja Magyarország az Európai Unióba is, de nem csak várja, tenni is fog érte. Hazánk aktív szerepet játszott abban, hogy a mai szövetségesi helyzet kialakuljon és a jövőben is segíteni fogja Horvátországot a szervezetbe történő beilleszkedésében. Már ma is vannak közös feladataink, az ország katonái részt vesznek Afganisztánban a tartományi feladatok biztosításában. A miniszter, amikor Afganisztánba látogatott, személyesen is figyelemmel kísérte a horvát katonák munkáját, és csak jókat tapasztalt.

A NATO szempontjából a legfőbb prioritást jelenleg Afganisztán jelenti, ennek ellenére a két ország számára nagyon jelentős a Balkán helyzetének az alakulása. A békét ebben a térségben csak a teljes integráció biztosíthatja. Ma még szükséges fenntartani a NATO jelenlétet, hogy a térségben meglévő törékeny béke fennmaradhasson. Magyarország és Horvátország kapcsolatai minden területen példamutatóak. Ezeknek a kapcsolatoknak a fejlődését szolgálja az, hogy ma már autópálya köti össze a két országot, ami jelentős mértékben megkönnyíti az együttműködésünk további fejlődését. Magyarország érdekelt a két ország együttműködésének más formájában is.

A miniszter köszönetet mondott Kaposvárnak, hogy helyszínt adott a történelmi esemény megrendezéséhez. Örömmel tapasztalta, hogy a városaink jó szívvel fogadják a katonai rendezvényeket. A honvédelem nemzeti ügy, ezért a polgároknak is részt kell venni ebben. Beszédének végén újra üdvözölte Horvátországot a NATO szövetségesi rendszerében.

1595887247
A horvát védelmi miniszter válaszbeszédében hangsúlyozta, hogy a két nép történelme több esetben szorosan összefonódott. Sok esetben ugyanazokért a célokért harcoltunk, és találkoztunk a történelem során azonos helyzetekben. Zrínyi Miklós a horvát nép példaképe is, aki nagyszerű példáját mutatta a két nép elnyomók elleni küzdelmének. Sokszor voltunk a történelem során együtt a sikerekben és a nehézségekben.

Megköszönte azt a támogatást, amit Magyarország nyújtott ahhoz, hogy az országuk el tudott jutni a NATO szövetségesi tagságig. A jövőben közösen kell, hogy erősítsék a térség biztonságát, példát mutatva a Kelet-Európában lévő többi országnak, hogy azok elfogadják az új euró-atlanti értékeket. Õszinte örömét fejezte ki azért, hogy a kapcsolataink ilyen jó irányba fejlődtek, méltán lehet a két ország büszke arra a kisebbségi politikára, amit évtizedek óta folytatnak és ami biztosítja az országokban

1595887248
élő kisebbségek számára a tisztességes megélhetést, a kultúrájuk és hagyományaik ápolását. Megköszönte Kaposvárnak hogy ilyen nagy szeretettel fogadta ezt az eseményt és kijelentette, hogy már ma Kaposvárinak érzi magát. Kérte, hogy a Horvátországba kiutazó magyarok is érezzék ezek után otthon magukat. Bízik abban, hogy a jövőbeni kétoldalú kapcsolatok még közelebb hozzák a két népet egymáshoz és ez a közeledés segíteni fogja a környező országok megbékélését, a térség stabilitását is.

A díszszázad tisztelgését követően a két miniszter a téren adott interjút a sajtó megjelent képviselőinek.

Szekeres Imre megerősítette, hogy a mai naptól a két ország új minőségi kapcsolatáról kell beszélni. A NATO-n belüli együttműködéseket szélesíteni kívánják és a nap folyamán ennek részleteit beszélték meg. A két ország ezzel kapcsolatos nyilatkozatát egy közös kormányülésen kívánják ratifikálni.

Branko Vukeli a sajtó képviselőinek elmondta, hogy nem véletlen a mai magyarországi látogatása. Magyarország a kezdetektől támogatta a horvát törekvéseket és a jövőbeni együttműködések is nagyon biztatók. Az előzetes elképzeléseknek megfelelően a szakértők évente 35-40 alkalommal fognak találkozni és egyeztetnek a feladatokról. Igyekeznek a magyaroktól átvenni azokat a munka-módszereket, amelyek megkönnyítik a NATO szervezetébe történő beilleszkedésüket.

1595887248