Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb honvédségi erők szálltak be az árvízi munkálatokba

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. június 5. 13:33

Újabb 1200 katona érkezett éjszakai menettel a borsodi árvíz sújtotta térségbe. Ezzel együtt immáron több mint 2 és fél ezren vesznek részt a gátak építésében, az élet-, és vagyonmentésben a Magyar Honvédség állományából. A szombat déli órákra további 800 fős csapatösszevonásra került sor.

Ezzel együtt lesz az az erő, amelyet tegnap este a rendkívüli kormányülést követően kért Orbán Viktor miniszterelnök a veszélyeztetett térségekbe.
Katonáink jelenlegi legfontosabb feladata az életmentés. Vizsoly és Felsőzsolca lakosságát lánctalpas kétéltűekkel menekítik biztonságos területekre.
Az itt szolgálatot teljesítő két különleges szállító jármű mellé – más térségekből – újabb négyet vezényeltek Észak – Magyarországra. Megkezdődött annak az ellátó bázisnak a térségbe történő telepítése is, amelyet a kaposvári alakulat állít föl 500 ember folyamatos étkeztetésére.

Hende Csaba honvédelmi miniszter tegnap este további tartalék képzését rendelte el. Ennek értelmében lesznek olyan alakulatok, ahol csak a laktanyák őrzői maradnak. Az irodai és az ellátó személyzet is a víz elleni harcra készül.
Ennek értelmében lesznek olyan alakulatok, ahol csak a laktanyák őrzői maradnak. Az irodai és az ellátó személyzet is a víz elleni harcra készül. A Magyar Honvédség figyelemmel a nemzetközi kötelezettségvállalás folyamatos teljesítésére, már a gátakra küldte a mozgósítható harcoló- és biztosító alakulatokat. Így kerül sorra most a háttérszemélyzet.

Közben valószínűleg délutánra a Győr-Sopron- Moson megyei Bőny mentésén dolgozó 100 honvéd a sikeres védekezés után itt levonul a gátakról és elindul a Borsod megyeiek megsegítésére. További 200 katonánk készen áll arra, hogy ha a Központi Koordinációs Bizottság ezt elrendeli, Komáromnál megkezdje a vasúti töltés megerősítését.

Minősített tartalékait veti be a honvédség

4000 ágyat és matracot szállít a honvédség az elöntött területekről kitelepítettek biztonságos ellátására. Ez már a Magyar Honvédség minősített esetre tárolt készletéből kerül valószínűleg a borsodi térségbe, de a pontos helyszínt a Központi Koordinációs Bizottság határozza meg.

Mindeközben megszerveződött a Hende Csaba honvédelmi miniszter által tegnap este elrendelt 800 katonából álló tartalék. Erre szükség is lesz részben a gátakon szolgálatot teljesítők időleges leváltására, részben pedig az újabb árhullámok által veszélyeztetett területeken történő bevetésre. Miután előreláthatólag a Komárom környéki vasúti töltés állja a vizet, az ottani tartalékok is más területekre vonulnak. 200 katonáról van szó. 100 honvéd fölszabadulhat Bőnynél, ahol abban bíznak, hogy a délutáni tetőzést kivédve, már csökken a veszélyhelyzet.

Kapcsolódó cikkek:
A gátakon küzdenek a vízzel a bocskaisok
Vizes napok: katonák százai a töltéseken
A Magyar Honvédség aktuális részvétele az árvízi védekezésben

„A katonák hősiesen végezték munkájukat"

 

Fotók: Révészné dr. Markovics Zita hdgy.