Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb magyar váltás indul Afganisztánba

Szöveg: Szabó Béla |  2008. augusztus 19. 8:25

Afganisztánban ma két fontos feladat van: a szövetségesi szolidaritás megerősítése, és egy, a NATO tagállamai által egyöntetűen elfogadott stratégia kidolgozása Afganisztán jövőjéről – mondta egyebek mellett Szolnokon dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja ötödik váltásának ünnepélyes búcsúztatóján.

A biztonság erősítésével és az afgán fegyveres- és rendvédelmi szervek önállóságának növekedésével párhuzamosan erőteljesen átalakul a katonai jelenlét. Remélhető, hogy már öt év távlatában csökkenhet az aktív katonai feladatok részaránya, miközben nőnek a kiképzéssel kapcsolatos teendők.

A miniszter arról is szólt, hogy ezzel együtt embert próbáló, rendkívül veszélyes feladat vár a katonákra. Nehéz időszakban mennek Afganisztánba, hiszen a biztonsági helyzet romlott az utóbbi időben, s a közelmúltban elvesztettünk két kiváló katonát.

- Katonáink elvesztése – mondta Szekeres Imre – megmutatta, hogy a legjobb felkészítés, megannyi modern haditechnikai eszköz, és biztosítás mellett is bekövetkezhetnek tragédiák. Nagyra tartom, és példaként állítom önök elé azt a hozzáállást, amit a negyedik váltás katonái tanúsítottak a nehéz pillanatokban. A gyász napjaiban is tették a dolgukat, fegyelmezetten, magyar katonához méltóan segítették egymást.

A miniszter arról is szólt, hogy a misszió biztonságának növeléséhez az Amerikai Egyesült Államok konkrét segítséget is felajánlott Magyarországnak. Így néhány héten belül az amerikai partnerek huszonhét darab Hummer páncélozott terepjáró gépkocsit adnak át a magyar kontingensnek. E mellett a két ország elmélyíti a hadszíntéri együttműködését is: fejlesztik az információ átadást a fegyveres ellenállók és a terroristák legújabb technikai megoldásairól, eljárásmódjairól.

Az amerikai fél egy texasi kiképzőközpontban speciális kiképzési lehetőséget biztosít katonáinknak, és a koalíciós műveletekben résztvevő országok tűzszerészeinek további felkészítése érdekében mobil kiképző csoportot telepít Magyarországra.

Fotó: Rácz Tünde