Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Zöld utat kapott a Tubes

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. november 28. 12:38

Jogerősen elutasította pénteken a Fővárosi Bíróság felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. “A döntéssel minden magyar állampolgár nyert”, fogalmazott Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

A per előzménye, hogy a közigazgatási eljárásban az első fokon eljáró katonai építésügyi hatóság, majd pedig másodfokon 2007. június 20-án a honvédelmi miniszter is engedélyezte a Tubes tetején a beruházást.
A közigazgatási eljárásban korábban megszületett másodfokú miniszteri határozatot azonban a perből később kizárt magánszemélyek, valamint jogi személyek – köztük Pécs városa – megtámadták a Fővárosi Bíróságon.

A bíróság indokolásában azt hangsúlyozta: az Alkotmánybíróság által levezetett szükségesség-arányosság elvét vizsgálta döntése meghozatalakor, vagyis azt, hogy a katonai, légvédelmi előnyök arányban állnak-e a természetvédelmi hátrányokkal, és ezt megfelelőnek találta. A bíró kitért arra is, hogy a beruházás helyszíne nem tartozik a kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területek jegyzékébe, csak azokkal határos, továbbá az ingatlan eddig is honvédelmi terület volt, így más építési szabályok vonatkoznak rá, mint általában az építési területekre.
A felperesek által fő érvként felhozott, az egészséges élethez való – alkotmányban is rögzített – joggal kapcsolatban a bíró azt mondta: a radar kritikus infrastruktúrának minősül, ezért használatba vétele után folyamatos ellenőrzésre és a lakosság tájékoztatására van szükség.
Emlékeztetett: a bíróság korábbi részítéletében megállapította, hogy az elektromágneses sugárzás nem haladja meg a “lakossági expozíciós határértéket" (azaz az egészségügyi határértéket), az ez alatti értéket pedig közigazgatási eljárás keretében nem vizsgálhatta. Ez legfeljebb polgárjogi igényként merülhet fel – tette hozzá.
A Fővárosi Bíróság határozata jogerős, de ellene az írásba foglalást követő hatvan napon belül felülvizsgálatot lehet kérni a Legfelsőbb Bíróságon.

A határozat kihirdetése után a tárgyaláson jelenlevő Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium (HM) szóvivője azt mondta: hamarosan folytatódik a Tubesre tervezett NATO-radar beruházása, és a tárca igyekszik csökkenteni a beruházás csúszásából adódó károkat.
A mostani döntéssel senki sem veszített, hanem minden magyar állampolgár nyert – fogalmazott a szóvivő. Hozzátette: azzal, hogy folytatódhat az építkezés, szavatolni lehet Magyarország biztonságát.

Bocskai István hangsúlyozta: a HM fenntartja azt a – még a felülvizsgálati eljárás előtt tett – felajánlását, amely szerint a pécsiek figyelemmel követhetik a beruházást és azt, hogy az engedélyeknek megfelelően járnak el.