Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsvéti koncert Szentendrén

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. április 14. 9:22

Idén először adott koncertet a MH Központi Kiképző Bázis zenekara az intézmény művelődési központjában. A húsvéti hangulatot a helyszínen felállított tojásfestő sarok biztosította, emellett a gyermekek körében rendkívül népszerű volt az a négy nyuszi, akik hősiesen viselték az apró kezek simogatását.

A koncert Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, parancsnok, köszöntő beszédével kezdődött, aki minden résztvevőnek kellemes húsvéti ünnepeket kívánt.

A hangverseny három zenei blokkra tagolódott, első részében elhangzott a Ben Hur c. film egyik betétdala, A harci szekerek bevonulása.
Herman Bellstedt Napoli c. művének előadását emlékezetessé tette, hogy szólót játszott a nagyhírű

Luxemburgi Filharmonikus Zenekar szólótrombitása, Rixer Ádám, aki egyébként a zenekarvezető-helyettes testvére. A közönség körében hatalmas sikert aratott Szellinger Tamás őrmester eufónium szólója Philip Sparke Song for Ina című darabjában. Ennek a különleges rézfúvós hangszernek hangfekvése a trombita és a tuba között helyezkedik el, ezáltal sokkal színesebb dallamok kibocsátására alkalmas.

A zenekar meglepetéssel kedveskedett a közönségnek; Isaszegi tábornok közreműködésével előadták Kodály: Háry János- Toborzóját, amelynek szövegét rendhagyó változatban énekelte a parancsnok. A hangverseny első felének zárásaként Isaszegi tábornok megragadta az alkalmat, hogy kifejezze elismerését azoknak, akik aktívan és eredményesen vettek részt a bázis körüli munkálatokban, a környezet rendezésében, faültetésben.
A rendezvény második részében a humoré volt a főszerep.

Nagy derültséget keltett a közönség körében, amikor a zenekar néhány tagja tiroli népviseletben lépett a színpadra, a legérdekesebb jelenség mégis Rixer Krisztián főhadnagy volt, aki női ruhába bújva németül felkonferálta, majd rázendített a Sex Bomb című nótára. Mindezt az osztrák Global Kryner együttes mintájára tették, akik popszámokat dolgoznak fel osztrák népzenei stílusban.

A koncert utolsó harmadában érzelmesebb dalokkal szórakoztatták a nagyérdeműt. Rixer főhadnagy nagy átéléssel énekelte a How I feel című zeneszámot és Eric Clapton- egy tragikus eseményhez köthető- Tears in Heaven című darabját. A kicsit szomorkássá vált hangulatot a Beatles Can’t buy me love c. művével oldották fel, majd ráadásként Szax Gergő őrmester trombitaszólóját hallhattuk a „Brasil"-ból.
A hangverseny után Isaszegi tábornok a művelődési ház aulájában megnyitotta azt a kiállítást, amely a hatvanéves NATO történetének főbb állomásait mutatja be, majd a rendezvény a zenekar tiszteletére rendezett állófogadással zárult.