Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kézigránátok az iskolában

Szöveg: Szűcs László |  2009. április 14. 11:45

A tizenötödik héten, azaz április 6–12-e között 69 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 16 esetben kellett soron kívül intézkedniük. Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 418 bejelentést kaptak.

Április 6-án Kecskeméten, a Műkerti sétányon, földmunka közben négy darab, a második világháborúból visszamaradt tüzérségi lövedéket találtak a munkások. Természetesen azonnal értesítették a tűzszerészeket, akik a helyszínre érve megállapították, hogy 40 milliméteres, tüzérségi páncéltörő gránátok kerültek elő. A terület műszeres átvizsgálása során pedig még egy 40 milliméteres repeszromboló gránátot is találtak. A veszélyes szerkezeteket a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Ugyancsak április 6-án a Békés megyei Szeghalom városától 2 kilométerre, a főúttól mindössze egy méterre kerékpárút építése közben bukkantak a munkások egy világháborús robbanószerkezetre. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy a földből egy SD–10-es típusú, német gyártmányú légi repeszbomba került elő. A tíz kilogrammos bombát a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Április 7-én a Pest megyei Albertirsán, a Győzelem utcában található általános iskolába riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit. Az intézmény területén zajló földmunkálatok közben ugyanis világháborús kézigránátokat találtak. Összesen 8 darab, különböző típusú, német gyártmányú gránát került elő, amelyek azonban szerencsére szállítható állapotban voltak. Így a szerkezeteket az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Április 8-án a főváros 11. kerületében, a Bocskai úton útépítés közben találtak egy F1-es típusú kézigránátot. A veszélyes szerkezetet a Pásztor István főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.