Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén is sikeres volt a magyar-román közös gyakorlat

Szöveg: Bálint János törzszászlós | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 16. 6:50

A romániai Dud-Taut gyakorló- és lőtéren november közepén rendezték meg a Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj katonáinak idei gyakorlatát.

magyar-román gyakorlat (7)

A NATO CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units – Szárazföldi Parancsnokságok és Egységek Harckészültségének Értékelése) sikeres teljesítése után sem pihentek a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóalj katonái, hiszen egy szakasz szintű alegységgel vettek részt az idei „Wise Foresight” elnevezésű közös gyakorlaton.

A két nemzet katonái már a megnyitó ünnepség után közvetlenül megalakították a közös alegységet és elkezdték a betervezett kiképzési foglalkozásokat, amelyek során tapasztalatokat cseréltek, illetve pontosították a zászlóalj alaprendeltetéséből adódó feladatok, eljárások, jelentések rendjét, majd ezeket készség szinten be is gyakorolták.

magyar-román gyakorlat (4)

A gyakorlat fő célkitűzései közé tartozott egy éleslövészettel egybekötött komplex harcászati mozzanat, amelyen részt vett a közös zászlóalj magyar modulját biztosító MH 5. Bocskai István Lövészdandár, illetve a román modult biztosító aradi 81. „General Grigore Bălan" Gépesített Dandár parancsnoka. A harcászati mozzanatot követően a dandárparancsnokok elismerésüket fejezték ki a feladatban résztvevő katonáknak.

A gyakorlat záró ünnepségén a közös békefenntartó zászlóalj parancsnokaként, Sorin Semeniuc alezredes értékelte a tevékenységet. „Köszönöm mindenkinek a gyakorlat során tanúsított hozzáállását, amit a kiképzési foglalkozások során magam is tapasztalhattam. A befektetett energiának köszönhető, hogy ilyen magas színvonalra emeltük közös tudásunkat. Úgy gondolom, erről a gyakorlatról mindannyian viszünk magunkkal haza valami hasznosat, amit a jövőben kamatoztatni tudunk akár hazai, akár nemzetközi környezetben!” - mondta.

magyar-román gyakorlat (12)

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a két nemzet közös erő alkalmazásával képes legyen különböző béketámogató, békekikényszerítő feladatkörök ellátására. A zászlóalj vezetése és irányítása a NATO elvek szerint történik és a két nemzet a vezető beosztásokat évi váltással látja el. A közös zászlóalj vezetésével minden évben megtartanak egy gyakorlatot, amelynek helyszínét a két ország felváltva biztosítja.

Kapcsolódó cikkek
20211104-CREVAL (18)

Készenléti erők ellenőrzése

2021. november 6. 7:17