Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ilyen a katonaélet

Honvédelmet népszerűsítő programokat rendeztek három vármegyében

Szöveg: Szidor Viktória hadnagy | Fotó: Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ |  2024. március 16. 14:07

A hazafias értékek átadása és a honvédelem ügyének népszerűsítésének érdekében Szabolcs- Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegye több településén szervezett előadásokat az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ.

Honvédelmet népszerűsítő programok három vármegyében-fotó (3)

Az „Adassék tisztelet a katonaeszménynek” előadássorozat négy helyszínen is várta az érdeklődőket. A panyolai Közösségi Házban Kertész József őrnagy, toborzó irodavezető a tartalékos katonai szolgálatról tartott előadást a helyi lakosságnak, kiemelve a tartalékos katonák Magyar Honvédségben betöltött szerepét. Polyák András ezredes, az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága parancsnokhelyettese Sárospatakon és Vásárosnaményban is beszélt a hazaszeretet és a katonai hivatástudat jelentőségéről, hangsúlyozva a haza védelmének fontosságát. Gulyás László alezredes, a 10. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka Sátoraljaújhelyen, a Kossuth Lajos Művelődési Központban három iskola tanulóinak mutatta be előadásában a katonai pályára való felkészülés alappilléreit, emellett ismertette a Magyar Honvédség felépítését és a honvédelmi neveléssel kapcsolatos programokat.

Egymás után több előadást is szervezett Püspökladányban, Záhonyban és Ramocsaházán a Honvédelmi Oktatási és Kulturális Központ február végén, ahol a meghívott előadók bemutatták a tartalékos szolgálati formákat, a Honvéd Kadét Program és ösztöndíjrendszer lehetőségeit, valamint a nagy népszerűségnek örvendő nyári honvédelmi táborokat. Emellett a fiatalok hallhattak a katonák külföldi missziós tapasztalatairól és élményeiről, illetve megismerkedhettek a XXI. századi modern katona felszerelésével is.

Honvédelmet népszerűsítő programok három vármegyében-fotó (7)

A diákok nemcsak előadások formájában nyerhettek betekintést a honvédelem mindennapjaiba, hanem találkozhattak is a katonákkal. A Kulturális Központ szervezésében március elején a Vasvári Pál Gimnázium 25 kadétja látogatott a nyíregyházi Damjanich laktanyába, ahol egy statikus bemutató keretében ismerkedtek meg az alakulatnál rendszeresített ruházati felszereléssel és fegyverzettel. Ezt követően Orosz István tartalékos főhadnagy, az 5. Területvédelmi Zászlóalj katonája a Magyar Honvédség rendeltetéséről, a területvédelmi rendszer feladatköréről beszélt.

A pályaválasztás előtt álló diákok ügyességüket is próbára tették. Nyírtéten és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolában folytatódtak a játékos honvédelmi e-sportfoglalkozások, ahol a tanulók kipróbálták a szimulációs VR eszközt, lézerfegyverrel lőttek célba, honvédelmi kvíz során katonai és történelmi kérdésekkel tesztelték tudásukat és nem utolsó sorban még lovagkori ruhákat is felpróbálhattak. Az újfehértói Honvédelmi Sportközpontban pedig légpuska lövészetben, íjászatban és lézerpisztoly lövészetben mérték össze lőkészségüket a 10. és 11. évfolyamos kadétok.

Honvédelmet népszerűsítő programok három vármegyében-fotó (4)
Kapcsolódó cikkek