Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

In english, please!

Újabb nyelvi felkészítés ért véget a kiképző központban

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. március 25. 15:04

Újabb, a rendőrség munkatársai számára tartott angol nyelvi tanfolyam ért véget március 24-én, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

DSC_0006

A március 7-én kezdődött képzés megnyitóján Kiss Róbert ezredes, a központ parancsnoka, valamint dr. Lázár Imre rendőr alezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat vezetője köszöntötte a hallgatókat. Mint elhangzott: a két szervezet február 4-én újította meg korábbi együttműködési megállapodását, amellyel – a szakmai tudás és tapasztalat megosztásán túl – a felek célja továbbra is az, hogy egymás támogatásával hatékonyabbá tegyék alapfeladataik ellátását. Vállalásaik közé különféle képzések megrendezése tartozik, egyrészről angol nyelvi, másrészről vezetéstechnikai, harctéri sebesültek ellátásával, valamint határrendészeti tevékenységgel kapcsolatos oktatás, illetve szükség szerint konvojok felvezetése, forgalomirányítás, továbbá egyéb biztosítási feladatok ellátása.

A csoportok kialakításához szükséges írásbeli és szóbeli felmérésen a jelentkezők már a tanfolyam előtt részt vettek, így lehetőség nyílt arra, hogy azonos idegennyelvi szinten lévők kerüljenek egy csoportba.

DSC_0003

A háromhetes képzés során a résztvevők betekintést nyerhettek az angol rendőri szaknyelvbe. A tanórák során elsősorban a rendőrségi szakmai szókincs bővítése és a beszédkészség erősítése volt a cél, a házi feladatok pedig az önálló tanulást segítették elő.

Mivel a tanfolyamon kis létszámú csoportokban vettek részt a tanulók, több idő jutott az egyéni idegennyelvi beszéd fejlesztésére is. A tananyag szaknyelvi oktatási és segédanyagokra, illetve internetes feladatokra épült. A témák között szerepelt például a személyleírás-kérés és -adás, útbaigazítás, vészhelyzetek kezelése, közlekedési szabályszegések és balesetek, bűncselekmények fajtái, rendőrségi járművek és felszerelések.